KONSERT: 30 år av musik och tårar

Här finns inget ljud

Stockholm får besök av Berlin-baserade Lautten Compagney som tillsammans med Vokalharmonin framför barockmusik skriven i 30-åriga krigets skugga.

Det är dags för den sjätte upplagan av den Europeiska dagen för tidig musik. Detta uppmärksammar vi med en direktsänd konsert från Tyska kyrkan i Stockholm.

Under rubriken "30  år av musik och tårar" ryms musik från framför allt den tidiga tyska barocken. I år är det 400 år sedan 30-åriga kriget bröt ut, en av de blodigaste konflikterna i Europas historia och en konflikt som oundvikligen satte spår i samtidens konst, litteratur och självklart även i musiken. Trots turbulens och förödelse skapades mästerliga verk och i denna konsert rör vi oss från sorg och vrede till hopp och tacksägelse.

För detta projekt har de åtta handplockade sångarna i svenska Vokalharmonin slagit sig ihop med nio musiker ur Berlin-ensemblen Lautten Compagney. Med instrument som sinka, dulcian och violone ger de tidstypisk färg åt verk av bland annat Heinrich Schütz och Samuel Scheidt. Gästar gör också den svenske flöjtisten och folkmusikern Göran Månsson.

Sorgemusik för den svenske kungen, ett miniatyrdrama för fyra fruktade figurer, dalakoral och en melankolisk, livstrött diktare ingår också i kvällens mix.

Konsert med Lautten Compagney och Vokalharmonin (Ida Zackrisson och Elin Skorup, sopran, Anna Zander och Rodrigo Sosa dal Pozzo, alt, Thomas Volle och Niklas Engquist, tenor, Ove Pettersson och Staffan Liljas, bas)
Dirigent: Fredrik Malmberg.

1. Heinrich Schütz: a) Auf dem Gebirge b) Warum toben die Heiden  
2. Folkmusiksvit från svenskt 1600-tal (Jämtländsk brudmarsch, danser efter Andreas Höök) 
3. Thomas Boltzius: Threnodia (Sorgemusiken med anledning av Gustav II Adolfs död 1632)
4. Lucidor/Svenonius: Jag ledz wijd werlden
5. Andreas Hammerschmidt: Verleih uns Frieden
6. Den signade dag, folklig koral från Malung
7. Sophie-Elisabeth von Braunschweig-Wolfenbüttel: Ich, der hässlich bleiche Tod 
8. Samuel Scheidt: Paduan à 4 – Galliard à 5 – Galliard Battaglia à 5
9. Heinrich Schütz: a) Da Pacem, Domine b) Nun danket alle Gott (Symphonie sacre III)

Direktsändning från Tyska kyrkan i Stockholm.

Programledare: Sara Norling