Elzbieta Sikora - både elektroakustisk och klassisk tonsättare.

39 min

Möt en av den europeiska elektroakustiska musikens stora damer Elzbieta Sikora i Warszawa och Paris.

Hon är utbildad ljudtekniker, klassisk tonsättare och elaktroakustisk kompositör. Hon är polska och bor i Paris. Hennes namn är Elzbieta Sikora och hon är en av de stora inom den elektroakustiska musiken.

Jag träffade Elzbieta Sikora i forna hemlandet Polen, i Warzsawa i samband med en porträttkonsert som anordnades för denna 61-åriga tonsättare, som 1997 fick Polens Kavallerikors och 2004 den franska orden Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres.

Hon har en gedigen musikalisk utbildning. Hon föddes i Lwow i Polen. Efter pianostudier i Gdansk tog hon examen vid musikakademin i Warzsawa. I den ingick även studier i ljudteknik. Senare återvände Elzbieta Sikora till Warzsawa och tog sin andra examen, denna gång i komposition.

Elzbieta Sikora studerade också komposition hos Betsy Jolas i Paris. Nu är Sikorá professor i elektoakustisk musik vid Musikkonservatoriet i Angouleme i Frankrike.

Från början ville Elzbieta Sikora bli konsertpianist, men hade inte nerver för en solokarriär. Till 150-årsminnet av polske tonsättaren och pianisten Fredrick Chopins död 1849, fick Elzbieta Sikora uppdraget av Chopin-sällskapet i Paris att komponera en pianokonsert: Hommage a Frédéric Chopin

Det var studentupproret i Europa 1968 som inspirerade Elzbieta Sikora till att bli musikalisk avantgardist. 1968-70 studerade hon elektroakustisk musik hos bl a Pierre Schaeffer vid franska radions elektronmusikstudio GRM i Paris.

Elzbieta Sikoras verklista innehåller en mängd kompositioner, både akustiska och elektroakustiska; operor, balettmusik, orkesterverk, bl a en symfoni, kammarmusik, bl a fyra stråkkvartetter och en stråksextett, körmusik, bl a ett oratorium och sånger. Även filmmusik, förstås. Ett tjugotal bandstycken och flera hörspel har det också blivit.

De elektroakustiska styckena är färgade av hennes klassiska kunskap: form, harmonik, gestik. På så sätt blir Elzbieta Sikoras musik varken mekanisk eller statisk.

Stycket Grain de Sable, Sandkorn, är baserat på de inspelningar som en truckförare gjorde för henne. Här krossas hundratals flaskor när innehållet av kommunens recykle-containrar töms.

 

 

LÅTLISTA:

Aquamarina
Producer IMEB
LDC 278 070/71


Eine Rose als Stütze. Drei Lieder nach den texten von Hilde Domin
HÖRSPIEL bei Sender Freies Berlin 2000

 

Grain de Sable
Producer IMEB
Mnemosyne Musique LDC 278 11 22/23

 

Rouge d'été
Producer IMEB

 

Lisboa, Tramway 28
Daniel Kientzy, saxophones
ina-GRM INA E 5011