Ett namn att lägga på minnet: Claes Aronsson, London

3:02 min

Utrikeskrönika den 23 februari 2018. London.

London, det är fredag.

Jacob Rees-Mogg. Det är dags att lägga det namnet på minnet. Varje gång Rees-Mogg ställer sig upp för att tala i parlamentet går det ett sus genom lokalen. Alla lyssnar lite extra oavsett om de håller med eller inte. Han utstrålar intelligens, privatskola, överklass och inte minst självförtroende trots att han bara är en vanlig Torypolitiker på de bakre bänkarna i parlamentet. Han har aldrig haft en ministerpost men pekas nu ut som en av kandidaterna att ta över när premiärminister Theresa May slutar.

Rees-Mogg har dessutom rekordet för att ha använt det längsta ordet i underhuset: floccinaucinihilipilification

I Labourmagasinet NewStatesman beskrivs Rees-Mogg som en vänlig extremist. Det är framför allt de som oroar sig för brexit som skräms av hans åsikter. Han leder en grupp på drygt 60 parlamentsledamöter i Torypartiet som vill ha en så hård brexit som möjligt. Så fort det kommer tecken på att den brittiska regeringen mjuknat i förhandlingarna är han ute och ger intervjuer eller skriver debattartiklar.

48-årige Jacob Rees-Mogg har gift sig rik och dessutom tjänat mycket pengar inom finansbranschen. Han är alltid välklädd och talar med en gammeldags engelsk dialekt. Han är djupt troende katolik, mot abort och hymlar inte med att han aldrig bytt en blöja. Inte ens på det senaste nytillskottet Sixtus som är hans sjätte barn. Alla är döpta efter påvar eller katolska helgon.

Nyligen beskrevs Rees-Mogg i tidningen The Economist som den röda brittiska telefonautomaten i mänsklig version. Ingen annan politiker ger uttryck för ett hjärta som bultar hårdare för traditionella brittiska värderingar än Rees-Mogg. Hans kritiker kallar honom för fanatisk och omodern men också för intelligent, humoristisk och vältalig. Han har många fiender även inom sitt eget parti. En Torykommentator skrev nyligen att han har ett parfymerat uppträdande men förgiftade åsikter.

Kan han då bli ny premiärminister när brexitförhandlingarna är över och Theresa May ska bytas ut? Kanske. Han måste först bli en av två kandidater som väljs ut av Torypartiets ledamöter i parlamentet. Sedan ställs de två mot varandra i en omröstning bland partiets medlemma.

I höstas var jag på Tories årliga partikongress. Där var Jacob Rees-Mogg det stora dragplåstret. Opinionsundersökningar som gjorts visar också att han skulle kunna vinna en omröstning bland medlemmarna.

I så fall får vi en brittisk valduell om några år mellan socialisten Jeremy Corbyn och ultrakonservativa Jacob Rees-Mogg. Större skillnad än så kan det nog inte bli mellan Labour och Tories.