Är kejsaren verkligen långt borta? Ekots Hanna Sahlberg i Maomaohe

4:10 min

Utrikeskrönikan den 26 februario 2018. Maomaohe.

Maomaohe, måndag.

Bergen är höga och kejsaren är långt borta. Det är omöjligt att inte tänka på det gamla talesättet när man vaknar i en bergsby 200 mil från Peking samtidigt som sociala medier flödar av reaktioner på att Xi Jinping verkar vilja stanna kvar längre än beräknat som Kinas högsta ledare.

Innan jag gick och lade mig uppe på det knarrande träloftet igår satt vi kring elden och värdfolket på gården berättade historier från gamla tider.

De berättade om farfars farfar som förenade sig med banditerna i bergen. Om krigen som miaokungarna här i trakten förde mot Qingdynastins centralregering så sent som på 1800-talet. Olika sätt att förhålla sig till makten, och helt andra historier än de som berättas i Peking.

Där är Xi Jinpings nya maktanspråk en nyhet som skapat viss uppståndelse. Här i bergsbyn pickar hönsen bara på som vanligt.

Förberedelserna verkar redan vara klara för att ändra Kinas konstitution så att reglerna om att presidenten och vicepresidenten bara får sitta i två mandatperioder försvinner. Planen meddelades plötsligt genom statliga medier igår, precis dagen före ett viktigt partimöte innan folkkongressen öppnar nästa vecka. Folkkongressen är till namnet Kinas högsta lagstiftande organ och tillhör officiellt inte partiet. Men ingen förväntar sig att kongressen ska rösta på något annat sätt än kommunistpartiet önskar. I år mindre än någonsin. De flesta tar redan för givet att Xi Jinping nu ska fortsätta att regera efter sina förutbestämda mandatperioder, fastän förslaget bara varit känt i ett dygn. Censuren på nätet tar snabbt bort negativa kommentarer. Oppositionen visar sig genom att lämna nästa omärkliga meddelanden i kommentarsfältet på den nationalistiska tidningen Global times sida under artiklar som handlar om ovidkommande saker som till exempel osttillverkning: ”jag är emot” – ”mot vaddå?” undrar en förvirrad läsare ”det får vi inte säga” svarar någon.

Det kan verka som om Kina ändå är en diktatur, så gör det någon skillnad om Xi Jinping ändrar i konstitutionen så att han själv kan fortsätta regera obegränsat? Ja, det gör skillnad. Sedan de våldsamma striderna i kommunistpartiet under Mao Zedongs tid som ledare på livstid har partiet rörts sig bort från enmansstyre. De viktigaste förändringarna under reformperioden efter Mao har varit införande av fri marknad och maktdelning.

Om Xi Jinping lyckas få bort omvalsreglerna nu försvinner en del av förutsägbarheten i systemet. Det öppnar för nya spekulationer. Personen kommer i förgrunden och kommunistpartiet i bakgrunden. Kommunistpartiet påverkas av olika intressen och har interna personval. Men vem kan påverka Xi Jinping?

Tidigare har kommunistpartiet sagt sig förespråka att lagen ska styra landet. Men den andra ändringen som nu föreslås i Kinas konstitution är att landet ska styras med hjälp av lagen. Lagen blir på det sättet bara ett verktyg av flera i Xi Jinpings hand.

Och förresten, det gamla talesättet om att kejsaren är långt borta är nog föråldrat. Hönsen som pickar i bakgrunden tillhör förresten byns partisekreterare. För att ta mig hit upp i bergen var jag tvungen att visa min identitet för polisen i den så kallade antiterror-bevakningen.  Till och med i den här fattiga provinsen Guizhou anses big data och ständig uppkoppling vara målet nu. Så hur landet egentligen styrs är kanske viktigare än någonsin.

Hanna Sahlberg i Maomaohe.