Spielbergs "Ready Player One", Agnès Vardas värld och Bergmans komedier

59 min

Historien om relationen mellan spelens värld och filmens får ett nytt kapitel i och med Steven Spielbergs filmatisering av romanen "Ready Player One". Men hur korresponderar egentligen de här två konstformerna?

Steven Spielbergs nya film ”Ready Player One”, en framtidsdystopi som utspelas år 2045 i en värld i så stort förfall att de flesta människor tillbringar sin vakna tid i en parallell virtuell verklighet med hjälp av VR-glasögon! Filmen bygger på boken med samma namn, skriven av Ernest Cline, en amerikansk bästsäljare från 2011.

Filmkritikern Karin Svensson och P3 Spels programledare Angelica Norgren kommer till studion.

Reportage från Tekniska muséets spelutställning ”Play beyond Play” där vår reporter Katarina Wikars fått testa den allra senaste speltekniken, bland annat spelar hon "Shelter 2", där spelaren är ett lodjur som skyddar sina ungar från faror.

Agnès Vardas nya film "Faces, Places" har fått högsta betyg av många svenska filmkritiker. Berättelsen om hur regissören själv och fotografen JR far med skåpbil genom den franska landsbygden för att dokumentera människor och platser, är både i linje med Vardas tidigare filmer och samtidigt något helt nytt. Filmjournalisten Christina Höglund har ett alldeles speciellt förhållande till denna nu 89-åriga Nya vågen-stjärna som hon berättar om i P1 Kultur.

Dagens OBS-essä handlar om glasarkitektur och är skriven av Linda Fagerström, docent i konstvetenskap och kritiker.

Och så får vi besök av Gunnar Bolin som berättar om sitt dagsfärska avsnitt av Bergmanpodden som tre komedier (eller ska man kanske säga ”påstådda komedier”, genrebestämningen diskuteras i avsnittet): "En lektion i kärlek", "Kvinnodröm" och "Sommarnattens leende".

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj