Det katolska Polen

45 min

90 av polens befolkning är katoliker och katolicismen har under århundraden varit en enande kraft för polackerna. Men hur stor roll har kyrkan i politiken och polackers vardag idag?

Polens auktoritära utveckling under senare tid har väckt mycket oro och kritik. Det har gällt den politiska styrningen av rättsväsendet och media i Polen, men också ytterligare begränsningar av aborträtten.

Hur mycket har svängningen mot en nationalistisk värdekonservativ politik att göra med den katolska kyrkans starka ställning i Polen?

Människor och tros Åsa Furuhagen och Firas Jonblat söker efter den katolska identiteten i Polen. Hur gick kyrkan från att vara en motståndskraft mot den kommunistiska diktaturen till att en patriotisk och regeringstrogen röst?  Följ med till det legendariska klostret Jasna Gora, en plats där polsk patriotism och katolicism möts. Hör den högerextrema organisationen Allpolsk ungdoms syn på vem som är polack och hör präster som oroar sig för att kyrkan lägger sig i politiken och associerar med det styrande partiet PIS; lag - och rättvisa.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.47
    Elisabeth Leonskaja - Nocturne No.8 in D flat major Op.27 No.2
    Elisabeth Leonskaja
    Chopin : Nocturnes [Complete] - APEX
    Etikett: Warner Classics International