Nytt hopp för världens grodor

45 min

Många grodarter har utrotats av en svampsjukdom, men nu ökar drabbade grodor åter i antal. Dags för nya druvor när vinälskarnas favoriter hotas av varmare klimat, och fler räddas av bättre strokevård.

De senaste decennierna har en svampsjukdom svept fram som en dödlig tornado i världens grodpopulationer, men en ny studie från Panama visar att en del grodarter ser ut att vara på väg tillbaka och förklaringen kan vara att grodorna blivit mer hårdhudade.
I Veckomagasinet hör vi också om framsteg i strokevården som betonas i de nya riktlinjerna för behandling av sjukdomen, och om hur vi känner igen symptomen om någon drabbas. Och så om att de tolv mest populära vindruvorna i världen hotas av klimatförändringar, men att vinälskarna har tusentals andra goda druvor att lära känna. Dessutom om kontroversiell behandling med moderkaksceller, om varför djurägare oftare dör i bränder och om allt fler rovdjur i Sverige. Och så reder vi ut vad som är så märkvärdigt med konståkningshoppet trippel axel.