Vi letar vår bland tranorna vid Pulken

97 min
Vi sänder hela programmet från Pulken i skånska Vattenriket. Här rastar tranorna på sin flytt norrut. Programledare är Mats Ottosson och reporter är Lena Näslund.

Vi sänder hela programmet från Pulken i skånska Vattenriket, söder om Åhus. Här brukar tusentals tranor rasta i månadsskiftet mars-april. Och de har blivit fler och fler - de senaste åren har rekordsiffror på över 8 000 tranor noterats.

Just i år har de, precis som våren i övrigt, varit lite trögstartade. Men några hundra tappra tranor finns på plats i snön.

Naturmorgons programledare Mats Ottosson och reporter Lena Näslund tar sig an uppdraget att möta våren vid Pulken, och går inte det blir det till att leta efter den! Till sin hjälp har de Sussie Söderlundh, tranvärd och naturvägledare på Naturum Vattenriket, Hans Cronert, naturvårdssamordnare och Evert Valfridsson, ornitolog och tranentusiast från Nordöstra Skånes fågelklubb.

Fokus är förstås på tranorna - kanske tar de sig en svängom i direktsändning? - men det blir också en tur ner till havet för att leta andra vårfåglar och vårtecken.

Vårtecken finns det också i veckans kråkvinkel, där Elin Lemel slår fast att tussilago är ett säkrare sådant än en man i shorts och Hawaii-skjorta.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.31
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016