Pussy Riot: Masjas Resa - Del 1

29 min

Katedralen, rättegången, domen. En serie i två delar av Fredrik Wadström om Maria Aljochina från den ryska konstnärsgruppen Pussy Riot.

Den 18 mars 2018 är det presidentval i Ryssland. Det föregående valet för sex år sedan åtföljdes av en hel del dramatik med gatuprotester i ryska storstäder och aktivister som kritiserade det politiska systemet.

Mitt i den politiska turbulensen greps tre unga kvinnor i den feministiska konstnärsgruppen Pussy Riot för en regimkritisk protestaktion i en katedral i Moskva. Rättegången och fängelsedomarna mot de unga kvinnorna uppfattades av många som en varningssignal från staten till den ryska proteströrelsen.

Det här är det första av två program där P1 Kultur möter en av de två medlemmarna av Pussy Riot som dömdes till fängelse. Masja, eller Maria Aljochina som hon heter, var 24 år när hon fick sin fängelsedom 2012.

Hon frigavs för fyra år sedan och är fortfarande politisk aktivist som står på scenen i olika teaterprojekt och driver en organisation för fångars rättigheter. Nyligen kom också hennes internationellt uppmärksammade debutbok "Riot Days" som handlar om Pussy Riots aktioner och tiden i fängelse.

Sveriges Radios Fredrik Wadström har intervjuat Maria Aljochina vid olika tillfällen i Moskva och London. Dessutom medverkar författaren Masha Gessen och journalisten Zoja Svetova.