Kanada - en sanning med modifikation: Ekots Palmira Koukkari Mbenga

2:57 min

Utrikeskrönika den 28 februari

Heathrow, onsdag

Ishockey, lönnsirap, Drake och kallt väder. Det är ungefär vad jag har svarat den senaste veckan när kanadensare undrat vad den genomsnittlige svensken vet om deras hemland. Och så har ni ju en premiärminister som internet och säkert många sve nskar gillar. Justin Trudeau.

Han kallar sig feminist och har en jämställd regering. Han fick stor uppmärksamhet när han mötte syriska flyktingar på flygplatsen och välkomnade dem till sitt nya hemland. På Halloween kom han till jobbet utklädd till Supermans alter ego Clark Kent, komplett med trikån med det stora S-et under skjortan. Internet älskade det – såklart. För ärligt talat, det som får folks ögon att tindra, förutom att de kanske tilltalas av en man med progressiva värderingar, är att han ser ut att nyligen ha bytt bana från en filmstjärnekarriär.

När jag tar upp det här är det många i Kanada som himlar med ögonen. Det där har vi kommit över för länge sen, säger de. Medierna skriver att smekmånaden är över och Trudeaus opinionssiffror har sjunkit stadigt de två senaste åren.

En annan sak Kanada är känt för hos många svenskar är en integration som sägs gå bra. Många har bilden av att det är lättare att komma in i samhället som nyanländ än i många europeiska länder och kanadensare generellt är toleranta mot andra kulturer och religioner. En sanning med modifikation, säger flera jag pratar med. Kanada är ett lugnt och fredligt land och Toronto en av världens mest mångkulturella städer, men inget land är perfekt, säger de. Och man ska inte tro att Toronto är hela Kanada. 

Den kanadensisk-somaliska tjejen Maryan visar mig runt i området där hon bor. Här finns flera östafrikanska och restauranger och kafékedjan som har blivit känd som den somaliska hang-outen. Maryan är född och uppvuxen i Toronto och älskar sin stad, men nu vill hon flytta härifrån. Vid sidan av studierna jobbar hon ideellt med att stärka de unga i området. Hon vittnar om utanförskap, fördomar och arbetslöshet. Skolor som är underfinansierade, där en hel klass får dela på en mattebok. Unga killar som inte får jobb. Föräldrar som har flera jobb för att få det att gå ihop. Kanada sägs vara tolerant, men folk har skrikit jävla terrorist efter mig och sagt att jag ska åka hem, säger Maryan. Hon berättar om skjutningar i området. Hon har förlorat en familjemedlem till våldet och var nära att själv hamna i skottlinjen, när hon var på väg hem en kväll. Det är anledningen till att jag vill flytta, jag är trött på det här, säger hon.

När vi kommer in på politik och bilden av Kanada som ett land där integrationen lyckats, säger hon: Om det är sant, varför har vi fått ryktet som den svårintegrerade gruppen?