Ett avsnitt från P2 Live
Bruckners åtta med Kungliga hovkapellet
Lör 13 okt 2012 kl 15:01
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
15:01-16:35: Konsert med Kungliga hovkapellet Dirigent: Lawrence Renés. Anton Bruckner: Symfoni nr 8 c-moll. Konsert 23/9, Berwaldhallen. Dagens Nyheters musikkritiker Thomas Anderberg, som ibland även... hörs i CD-revyn i P2, är vanligtvis svårimponerad. Men när Stockholmsoperans nya chefsdirigent Lawrence Renés dirigerade Kungliga hovkapellet i Berwaldhallen var han odelat positiv och delade ut högsta betyg. Anton Bruckners åttonde symfoni framfördes på ett exemplariskt sätt. "Naturstämningarna i första satsen, med växelsång mellan horn och oboe och åtföljande ackordskred hos Wagnertuborna, togs fint fram, liksom den graciösa tyngden i det repetitiva scherzot, där harpstämman enligt Bruckners önskemål tredubblades för att inte låta spinkig i högre register. Klangbalansen var över lag utmärkt, med en varm stråkklang och ett bleck som tornade upp sig utan att placera omgivningen i skuggan. Och formsvårigheterna i finalen löstes på ett briljant vis." (Dagens Nyheter tisdag 25 september 2012) Denna eftermiddag får du uppleva denna toppkonsert här i P2 Live klassiskt!

När Anton Bruckner började skriva sin åttonde symfoni sommaren 1884 hade han med sin sjunde nyligen upplevt en av få succéer i ett liv annars kantat av motgångar och besvikelser. Bruckner var under sin livstid, och är fortfarande, är en kontroversiell tonsättare. Vissa ansåg honom vara en oborstad tölp med illasittande kläder och total avsaknad av världsvana – andra såg honom som en from siargestalt. Flera, med musikkritikern och antiwagnerianen Eduard Hanslick i spetsen, ansåg att hans musik var ”sjuk” och ”perverterad”, skapad av en finesslös amatör – andra beskrev den som monumental och full av kosmisk kraft, inspirerad av natur och tro.

Idag räknas Bruckner till en av de största romantiska symfonikerna och ses i den wienska symfonitraditionen som arvtagare till Beethoven och Schubert. Själv hade Bruckner en stor förebild och idol i Richard Wagner, som han närmast dyrkade. Bruckners musik innehåller flera wagnerianska drag, men skillnaderna i struktur och uppbyggnad är många. Bruckner hade, likt sin far, utbildat sig till skollärare och organist – i hans sätt att komponera för orkester lyser tydligt organisten Bruckner igenom.

Arbetet med den åttonde symfonin slutfördes i juli 1887. Partituret skickades till vännen och dirigenten Hermann Levi, som lett det bejublade uppförandet av sjuan. När svaret kom blev Bruckner förkrossad; enligt Levi var den nya symfonin ett ”omöjligt stycke musik, omöjligt att uppföra”. Bruckner satte sig återigen vid arbetsbordet och efter åratal av revidering och omarbetning var en ny version färdig år 1890.

Den åttonde symfonin, som ibland kallas ”den apokalyptiska”, blev aldrig lika populär som sjuan och kom att bli Bruckners sista fullbordade symfoni. Efter premiären i Wien den 18 december 1892 skrev tonsättarkollegan Hugo Wolf: ”Symfonin är skapad av en Titan och övergår alla hans andra symfonier i andliga dimensioner, originalitet och storhet.” Första satsen inleds med ett motiv hos de låga stråkarna som rytmiskt påminner  om inledningen till Beethovens nionde symfoni. Ett rikt melodiskt flöde, med inslag av den typiska ”Brucknerrytmen”, tar vid och mynnar till slut ut i mörk dödssymbolik. Andra satsen är Bruckners längsta scherzosats, och präglas av dansant naturromantik. Det följande adagiot, en av Bruckners vackraste symfoniska satser, förebådar Mahlers långsamma satser. De tre inledande satserna utgör en enda lång stegring till den storslagna finalen, som använder tematiskt material från alla tre föregående satser.

Holländske dirigenten Lawrence Renés utbildade sig först till violinist vid Sweelinckkonservatoriet i Amsterdam och sedan till dirigent vid konservatoriet i Haag. Hans internationella genombrott som dirigent ägde rum 1995, då han på kort varsel ersatte Riccardo Chailly i en konsert med Concertgebouworkestern i Amsterdam. Sedan dess har han lett flera av de främsta orkestrar i världen. Renés, som inte minst utmärkt sig som operadirigent, är ny chefsdirigent på Kungliga Operan från och med säsongen 2012/13.

Kungliga Hovkapellet omnämns för första gången år 1526 och är en av de äldsta ännu existerande orkestrarna i världen. Under lång tid var Hovkapellet knutet till hovet och bestod av både sångare och instrumentalister. Sedan 1773 är Hovkapellet knutet till Kungliga Operan i Stockholm och spelar förutom opera och balett med jämna mellanrum även konserter. Idag består hovkapellet av 107 musiker.

Text: Edward Klingspor

(från Berwaldhallens programtidning)

P2 Live klassiskt fortsätter:

16:35-17:00: Klassiskt i P2
Nils Björkander: Duo för violin och piano spelas av Folke Englund och tonsättaren. Inspelat 1958.

18:04: Klassiskt i P2
1. Mario Enrico Bossi: Orgelkonsert. Solist: István Mátyás. Wienakademins orkester. Dirigent: Martin Hasel. Från österrikiska radion.
2. Franz Berwald: Stråkkvartett nr 3 Ess-dur. Frydénkvartetten. Inspelat 1959.
3. George Enescu: Decett D-dur. Sabine Meyers blåsarensemble. Från rumänska radion.

19:15: P2 Live opera: Inför ”Farnakes”

19:30: P2 Live opera: ”Farnakes” av Antonio Vivaldi
Opera i tre akter. Libretto: Antonio Maria Lucchini.
I rollerna:
Farnace - Max Emanuel Cencic
Gilade - Vivica Genaux
Berenice - Mary Ellen Nesi
Tamiri - Marina de Liso
Selinda - Alissa Kolosova
Pompeo - Juan Sancho
Aquilo - Emiliano Gonzalez-Toro
Schweiziska radions kör, Lugano. I Barocchisti. Dirigent: Diego Fasolis. Föreställning 17/9 2011, Ambronays kloster. Från franska radion.

22:00-00:00: Klassiskt i P2
1. Mauro Giuliani: Variationer för två gitarrer. SoloDuo. Från kanadensiska radion.
2. Dmitrij Sjostakovitj: Pianotrio nr 2 e-moll. Trio opus 8. Konsert 2001, Apelrydsladan, Båstad.
3. Dag Wirén: Sinfonietta (1934). Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Göran W Nilson. Konsert 1975, Stockholms konserthus.
4. Georg Friedrich Händel: Cembalosvit nr 9 B-dur. Juha Pojonen, piano. Från American public media.
5. Johannes Brahms: Händelvariationer B-dur. Juha Pojonen, piano. Från American public media.
6. Felix Mendelssohn: Stråkkvartett nr 6 f-moll. Modiglianikvartetten. Från franska radion.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.01
    Kungliga Hovkapellet, Dirigent Lawrence Renes - Symfoni Nr 8 C-Moll
    Kompositör: Anton Bruckner
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".