Om förtroendekris efter tillsättning av EU-topp: Ekots Jan Andersson

3:11 min

Utrikeskrönikan torsdag den 1 mars

Göteborg torsdag,

I Bryssel har en politisk lavin av frågor, funderingar, undranden, ifrågasättanden - alltså tung kritik - riktats mot EU-kommissionens utnämning av sin egen högsta tjänsteman, alltså generalsekreteraren för just EU-kommissionen.

Hur gick det till när stabschefen Martin Selmayr till EU-kommissionens ordförande, söker ett jobb som EU-kommissionens biträdande generalsekreterare, hur han får jobbet, men bara kort därefter blir han inte biträdande generalsekreterare utan ordinarie generalsekreterare för Eu-kommissionen eftersom den högste tjänstemannen - generalsekereteraren väljer att gå gå i pension och på bara några minuter så är inte Selmayr biträdande generalsekreterare längre - utan ordinarie generalsekreterare - ett jobb som han inte ens hade sökt.

Just idag, den första mars, är Martin Selmayrs första dag på det nya jobbet.

Sen nyheten om Selmayrs befrodran blev känd förra veckan, så har det skrivits milslånga texter i alla dom stora Europeiska tidningarna. Mediebolag i Europa har också anordnat debatter och diskussioner om det som tillskrivs vara EU:s största förtroendekris på senare år.

För orkanen av frågor fortsätter att riktas mot EU-kommissionen med högkvarteret Berlyamont i Bryssel. Dom senaste dagarna har presstalespersoner fått svara på upprepade frågeställningar om bakgrunden till Selmayrs tillsättning, utan att journalisterna och politiska analytiker riktigt nöjt sig med dom svar som lämnats vid dom dagliga presskonferenserna i Berlyamont.

Sedan Selmyer som är en tysk jurist som verkat i Bryssel dom senaste 14 åren och haft en flera olika jobb, bland annat som presstalesperson och nu senast som stabschef till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Flera av hans kritiker menar att det också är Selmayr som mer eller mindre helt styr Junckers politiska agenda och att han kontrollerar mer eller mindre allt är av intresse inom EU-kommissionen. Selmayr har jämförts med många kända och okända politiska spinndoktorer genom århundradena.

Själv har Selmayr upprepade gånger sagt att det är Juncker som bestämmer - ingen annan. Junckers ord gäller.

Om drygt ett år är det dags för EU val och framtiden för många politiska tjänstemän är oviss, så har det också varit för Selmayr eftersom han får sluta med jobbet som Junckers stabschef, om Juncker slutar som EU-kommissionens ordförande efter valet.

Kritiker menar nu att Selmayrs nya jobb garanterar honom en fortsatt mycket inflytelserik position, högre än den han har idag, eftersom EU-kommissionens generalsekreterare anses vara den högste tjänstemannatitel som finns inom EU-kommissionen. Ett bevis på det är också att det är den tjänstemannen som sitter intill EU-kommissionens ordförande vid EU:s toppmöten då medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas i Bryssel.

Men förtroendekrisen om tillsättningen håller inte på att mattas av och frågan är mycket politisk känslig - ingen verkar vilja stöta sig med Selmayr eftersom få EU-politiker velat uttala sig om tillsättningen. Men flera krav har rests på en granskningskommission om hur det hela gått till.

Fortsättning följer...