”Skott i huvudet blev cykelolycka”: Cecilia Uddén i Jerusalem

3:29 min

Utrikeskrönikan den 2 mars 2018. Jerusalem.

Här är Jerusalem fredag.

Jag ljög, sa Mohamed med ett snett leende.

Snett eftersom hans mun är lite sned av styngnen, skallen är deformerad och ser ut som om luften gått ur den på ena sidan. Mohamed Tamimi är 15 år och kusin till den numera världskända palestinska tonåringen Ahed Tamimi som slog och knuffade en israelisk soldat den 15 December förra året. Det sas att det var Mohamed som gjorde henne så förbannad på soldaterna, han hade skjutits i huvudet samma dag och låg på operationsbordet där man tvingades ta bort en bit av skallen för att rädda livet på honom.

Mohamed har varit följetong i medierna här de senaste dagarna efter att han greps i gryningen i måndags tillsammans med ytterligare 8 personer från byn Nabi Saleh. Den israeliske generalmajoren som är ansvarigt för den ockuperade västbanken, kunde häromdagen triumfatoriskt deklarerar att Mohamed erkänt att han det var en cykelolycka som deformerat hans huvud, inte att han skjutits i huvudet av en israelisk soldat. Generalmajor Yoav Mordechai infogade erkännandet i det han kallade Tamimiklanens mönster av lögn och uppvigling.

Men tidningen Haaretz kunde raskt publicera läkarutlåtanden och även röntgenbilder på Mohameds skalle där gevärskulan syns. Mohameds pappa sa att pojken slagits och skrämts till erkännande. Människorättsaktivister påminde om att Mohamed, liksom 97% av alla palestinska minderåriga som grips på Västbanken, förhörts utan föräldrarnas närvaro och att hans hälsotillstånd gjorde att en nattlig räd och gripande var desto mer hårresande.

Ahed Tamimis advokat, Gaby Lasky, kallade behandlingen av Mohamed för ett cyniskt exploaterande.

Men Mohamed själv, såg varken skrämd eller exploaterad ut när jag träffade honom i Nabi Saleh igår. Snarare luttrad och smart. Han log snett och spjuverartat och sa: jag det är klart jag ljög, jag hittade på det där med cykelolyckan, annars hade de hållit kvar mig i häktet för att ställa mig inför rätta för stenkastning och uppvigling. Och det kunde jag inte riskera - eftersom jag har en ny operationstid på lördag. Då ska mitt skallben återställas.

15-årige Mohameds kusin, Ahed, firade nyligen sin 17:e födelsedag i häktet, i väntan på att rättegången ska återupptas.