Så lurades medier efter skolskjutning i USA, ett mycket för mycket gav fel utsläppssiffror, journalistmord i Slovakien, blåslagen Zuckerberg

35 min

Så bluffades att skolskytten i Florida tillhörde en vitmakt-rörelse. Fel siffror när TT skrev om minskade växthusutsläpp. Journalist avrättad i Slovakien. Två år som skakat Facebooks världsherravälde.

Välkoordinerad bluff när medier lurades om skolskytt i USA
För två veckor sedan mördade nittonårige Nicolas Cruz brutalt 17 personer på sin gamla skola i Parkland, sju mil norr om Miami i Södra USA.

Inte många timmar efter morden kom nyheten att Nicolas Cruz var medlem i en vitmakt-rörelse i Florida. En uppgift som snabbt tog sig från USA till Sverige.

Dagens Nyheter skrev med rubriken “19-årige Cruz var medlem i vit nationalistmilis” och TT skrev om en “extrem vit-maktgrupp”.

Men den här uppgiften var helt fel. Flera av de stora mediehusen i USA hade gått på en synnerligen välplanerad bluff, koordinerad och skickligt genomförd av anonyma användare på nätforumet 4-chan.

Fallet visar på hur dagens nyhetstempo gjort det allt enklare att dupera världens medier och – än en gång – så tvivel över journalistikens trovärdighet.

Reporter: Viktor Löfgren.


Ett mycket för mycket gav fel utsläppssiffror
Nyhetsredaktioner är helt beroende av pressmeddelanden. Rapporter som presenteras, företagsnyheter som släpps. Oftast kommer de i formen av ett pressmeddelande.

Men vad händer när ett pressmeddelande är fel och rapportering blir inkorrekt? Vem bär ansvar för det? Källan som skrev pressmeddelandet, eller redaktionen som inte dubbelkollade uppgifterna?

I veckan släppte Trafikverket en rapport om hur utsläppen från den svenska fordonsflottan minskar, men när medierna skrev om uppgifterna fick de siffran helt fel.

Det här är en liten historia om hur ordet ”mycket” användes en gång för för mycket och ledde till utsläppssiffror som var helt uppåt väggarna.

Reporter: Erik Petersson.


Slovakisk journalist mördad – granskade korruption
För en vecka sedan mördades den slovakiske journalisten Jan Kuciak tillsammans med sin fästmö i sitt hem. De blev båda bara 27 år gamla.

Det här är det andra mordet på en journalist i EU på mindre än ett år och precis som när den maltesiska Daphne Caruana Galizia dödades i december 2017, finns det i det här fallet starka misstankar om att mordet är kopplat till Jan Kuciaks journalistik.

Han jobbade bland annat med den uppmärksammade Panamaläckan och ska under den senaste tiden ha grävt i kopplingar mellan slovakiska politiker och den italienska maffian.

Vi har pratat med hans kollegor.

Reporter: Viktor Löfgren.


Två hårda år för Facebook har gjort Zuckerberg blåslagen
Facebook har fyllt 14. Som för de flesta har det inte varit helt friktionsfritt för sociala medier-jätten att ta klivet in i tonåren.

I senaste numret av tidskriften Wired porträtteras Mark Zuckerberg på första sidan – blåslagen och skrubbad. Det manipulerade fotot matchar budskapet i tidningens huvudartikel: Zuckerberg har aldrig tidigare fått så mycket stryk.

Vi har träffat Sue Gardner som under sju år var VD för Wikipedias ägarstiftelse. Hon menar att internet har försatt demokratin i problem och att Facebook har en del i det.

Reporter: Katarina Andersson

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.19
  Chris Rea - The Road To Hell, Pt. 2
  Album: MY PERFECT LIST - ANNEES 80 (Digital)
  Bolag: WEA
 • 11.37
  René Aubry - Rasta La Vista
  René Aubry
  Refuges
  Etikett: Hopi Mesa
 • 11.38
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande