En fantastisk transperson föds: Ekots Johan Bergendorff

3:04 min

Utrikeskrönikan den 6 mars

Santiago de Chile tisdag.

När chilenska En fantastisk kvinna vann en Oscar-statyett för bästa icke-engelskspråkiga film i förrgår så visste jublet inga gränser för bisexuella Ignacio och hans vänner som vakade. Champagnen korkades upp. Äntligen hade chilensk film visat att den håller världsklass, men framförallt så vann en film juryns kärlek som handlar om en transpersons kamp mot myndigheter och sin döda sambos familj, sublimt spelad av transkvinnan och operasångerskan Daniela Vega.

Ett tecken på att chilenare trots konservativ katolsk bakgrund är beredda att ompröva sina förutfattade föreställningar om att man antingen föds som man eller kvinna och sedan gifter sig med det andra könet som vuxen och får barn, och inte gör abort.

Santiago har dessutom precis öppnat sitt första vårdprogram för transpersoner på det största allmänna sjukhuset i stan, Sótero del Río. 150 personer har snabbt listat sig. Jag fikar med doktor José Luís Contreras som sitter i sjukhusledningen. Det var han som på en forskarkonferens härom året hörde en föreläsning om transpersoner och fick frågan vilken vård och hjälp de får på hans sjukhus. Han hade ingen aning, hade aldrig träffat en transperson, men upptäckte att det fanns läkare på sjukhuset som skrev ut hormonrecept i smyg till patienter som ville byta kön.

Transpersonerna tvingades sen köpa hormoner dyrt på svarta marknaden med stora hälsorisker. Så José Luís Contreras bestämde sig att dra igång ett transprogram med socialt och psykologiskt stöd, gratis hormonbehandling och kirurgi utan att fråga om lov. Det är jag mest stolt över säger han, för hade jag frågat hade jag nog fått nej. Många läkarkollegor tycker att vi ska koncentrera oss på att behandla cancersjuka inte hjälpa folk som känner att de fötts i fel kropp, förklarar han. Fast påminner han, ungefär var tredje transperson lider av depression och när självmordstankar på grund av familjen och samhällets inställning till dem.

Det har varit en snabb resa för mig personligen förklarar doktor José Luís Contreras, där jag nu insett att det finns män med vagina och kvinnor med penis och allt däremellan och att alla inte vill definieras som det ena eller andra. Mina söner skulle inte tro sina ögon att jag numer hälsar transkvinnor med en kindpuss som alla andra kvinnor jag möter.

En av patienterna på den nya transkliniken är frisören Paulette Soto som i hela sitt 38-åriga liv känt sig fången i en mans kropp och på sitt ID-kort fortfarande bär det mansnamn hon föddes med. Men nu ska hon äntligen få chansen att ändra sin kropp med hjälp av hormoner och operationer så att hon känner igen sig själv i spegeln. Paulette Soto hoppas och tror att det kommer en dag snart när transpersoner inte längre blir diskriminerade i Chile och enkelt kan ändra sitt namn till det de vill heta.