Deckarspecial: Från Don Winslow till norrländsk krim

59 min

P1 Kulturs Måns Hirschfeldt har träffat den amerikanska deckarförfattaren Don Winslow. Dessutom: Finns det en särskild norrlandskrim? Vi har undersökt saken närmare.

Från poliskorruption och narkotikaspan i den svarta asfaltsdjungeln i New York till snöpudrad kriminal-litteratur från Norrland.

Thrillerförfattaren Don Winslow var nyligen på Sverigebesök och han berättade då för P1 Kulturs Måns Hirschfeldt att han började skriva pjäser redan som sexåring. Nu är han aktuell på svenska med boken "Styrkan" en bok som av deckarnestorn Stephen King beskrevs med orden: "Tänk Gudfadern men med poliser, så bra är den".

Och vår reporter Helene Alm undersöker tillsammans med Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturhistoria vid Umeå universitet, om det finns något som skulle kunna beskrivas som "Norrländsk crime", en genre där naturen, kylan och de vita vidderna närmast förvandlats till en kliché.

En som medvetet försökt hitta en motbild till det tysta, kalla, mörka är journalisten och författaren Anki Edvinsson som nyligen kom ut med sin första deckare - "Lust att döda".

Dessutom hör vi avsnitt 3 av Bergmanpodden där biskop emerita Caroline Krook och kulturredaktionens medarbetare Roger Wilson och Gunnar Bolin presenterar och analyserar filmerna "Hamnstad" (1948) och "Fängelse" (1949). 

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.20
    Quatuor Schumann - Piano Quintet in E-Flat, Op. 44: II. In modo d'una marcia (Un poco largamente)
    Quatuor Schumann
    Schumann: Piano Quartet, Op. 47 & Piano Quintet, Op. 44
    Etikett: Aeon