Nollvison för världens miljontals trafikdöda

20 min

Varje år dör 1,3 miljoner människor av trafikolyckor, fler än av HIV. Men i Kenya har man infört klistermärken i landets minibussar som uppmanar till protest. Skulle det funka i Sverige också?

Zusha! – "protestera" på Swahili – heter klistermärkesprojektet. Det har minskat antalet trafikolyckor med Kenyas minibussar med mellan 25 och 50 procent, berättar Whitney Tate som är forskningsledare vid Georgetown University. Bright Oywaya som leder organisationen Association for Safe International Road Travel och själv använder rullstol efter en trafikolycka välkomnar idén, liksom matatuförarna Mathew och Dominic Chege i Nairobi. Markus Anderljung, ordförande för organisationen Effektiv Altruism Sverige, har studerat projektet och anser att det är det mest kostnadseffektiva sättet han känner till att minska trafikolyckor, men att det finns ännu bättre projekt om man vill rädda så många liv som möjligt.

Sonja Forward som är forskare och trafikpsykolog vid VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping, tror inte man kan kopiera det rakt av till Sverige, men framhåller att vi i Sverige satsat mycket på säkrare vägar och bilar, men missat att arbeta för beteendeförändringar. Många som kör farligt gör det medvetet för att de anser att de är överlägsna förare och säkrare vägar bara förstärker beteendet.