P1 Kultur minns Barbro "Lill-Babs" Svensson

59 min

Barbro "Lill-Babs" Svensson har gått bort, 80 år gammal. P1 Kulturs Lisa Wall med gäster minns den folkkära artisten.

Barbro Svensson gav ut sin första skiva i mitten på 50-talet och blev snart en av landets mest populära artister. Hon har bjudit Sverige på sång, show och underhållning i sju decennier, spelat in hundratals låtar, varit med i Melodifestivalen och en rad musikaler och shower.

Med låtar som "Är du kär i mig ännu Klas-Göran", "Itsy bitsy Teenie Weenie" och "Jag är en tuff brud i lyxförpackning" blev Lill-Babs både folkkär och en riktig superstjärna, i alla fall Sverige.

Nu på sistone har hon setts i den populära tv-serien Bonusfamiljen på SVT.

P1 Kulturs programledare Lisa Wall minns Lill-Babs tillsammans med kulturredaktionens musikjournalist Berit Nygren och kulturjournalisten och tidigare Dramaten-dramaturgen Sven Hugo Persson. Dessutom har våra reportrar Matilda Källén, Viveca Bladh och Emil Salmaso talat med kollegor till den folkkära artisten, som Marianne Mörck och Kajsa Stål.

Dessutom: I en ny doku-serie på Youtube får vi följa artisten Ken Daniels flytt tillbaka till Uganda efter att länge ha bott i Sverige. Intervju med regissören Jonny von Wallström om banden mellan Sverige och Uganda och om Youtube som en framtida plattform för filmare.

Den holländske historikern Rutger Bregmans bok Utopi för realister har blivit en världssuccé. Eva-Lotta Hultén har läst och funderar i dagens radioessä från OBS på vad utopier egentligen är. Kanske handlar det inte om något som är omöjligt att uppnå, utan om vad som inte ännu har uppnåtts.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.12
  Lill-Babs - En Tuff Brud I Lyxförpackning
  Album: Gamla fina låtar 2
  Kompositör: Gösta Stevens/Simon Brehm/Sven Paddock
  Bolag: Universal Music
 • 13.22
  Lill-Babs - Barbros Klockaria
  Album: Lill-Babs I En Show Av Lars Forssell Utgiven: 1982
  Kompositör: John Kander & Lars Forssell
  Bolag: Columbia
 • 13.41
  Lill-Babs - I Can't Give You Anything But Love
  Album: Who's Sorry Now Utgiven: 1998
  Kompositör: Dorothy Fields & Jimmy Mchugh
  Bolag: Ladybird
 • 13.49
  Komo, Ayobeatz - On My Werk
  Album: Runaway
  Bolag: Overdub Productions