Killmiddag för jämställdhet på Kungliga musikhögskolan

59 min

Middag och samtal för manlig personal på Kungliga musikhögskolan för att arbeta med jämstäldhet efter #metoo. Dessutom: Kriget i Syrien gör avtryck i konsten; Katitzi - barnboksklassikern blir teaterturné.

Samtal män emellan som en väg mot ett mer jämställt samhälle? Det är idén bakom konceptet #killmiddag. Efter #metoo och höstens larm om sexuella trakasserier och övergrepp på Kungliga musikhögskolan (KMH) arrangeras nu middagar för skolans manliga personal. Samtal med initiativtagaren Max Låke från tankesmedjan Unga tankar om musik samt Joakim Milder, professor på KMH.

I den belägrade Damaskusförorten östra Ghouta, som varit under kraftig offensiv den senaste månaden, har civilbefolkningen utsatts för ständiga flygräder och tiotusentals har tvingats leva i underjordiska källare – en tillvaro som syriska konstnärer och aktivister i grannlandet Libanon nu försöker skildra. Reportage från Beirut. 

För tre år sedan gavs några av Katitziböckerna ut på nytt och har nu också blivit teater, just nu spelas Katitzi på Stadsteatern i Vällingby. P1 Kultur följde med tre högstadieklasser från Hässelby Gårdsskolan på föreställningen. 

Veckans ord tar idag sin utgångspunkt i Lill-Babs bortgång. Veckans ord är "folkhemsikon". 

Dagens radioessä från OBS av författaren och bibliotekarien Kristian Fredén handlar om notiserna som stimulerar litteraturen. 

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson