Flinka bävrar och världens minsta pingviner

96 min

Den flitiga byggmästaren bävern blir allt vanligare. Vi sänder från ett nybygge i Tyresö. Och så möter vi dvärgpingvinen som lever utanför Nya Zeelands kust. Programledare är Joacim Lindwall.

På lördag är det internationella bäverdagen och Naturmorgon passar på att göra en djupdykning ner i de flitiga byggmästarnas värld. De lever i par, hjälps åt med barnen och gillar att fixa med hemmet och arrangera omgivningen så att det passar dem. Och så äter de så näpet med sina framtassar.

I Sverige utrotades bävern på slutet av 1800-talet. Men efter inplantering av norska bävrar på 1920-talet har de stora gnagarna gjort en stark comeback. De lägger nu alltfler åar och sjöar under sig med hjälp av flinka tassar och skarpa tänder. Deras påverkan kan skapa nya rika naturmiljöer, men också problem.

Vår fältreporter Anneli Megner Arn sänder direkt från ett bäver-nybygge i Tyresö.

Och så träffar vi världens minsta pingvin, dvärgpingvinen, som lever runt Nya Zeelands kust och också utanför södra Australien. Vit på magen, blå på ryggen och väger runt ett kilo. Vår reporter Jenny Berntson Djurvall var med när föräldrarna kom in till stranden efter dagens fisketur, för att mata sina ungar.

Vi sänder också en sprillans ny fågelsånglektion där vi får lära oss skilja mellan två trädstamsfåglars sång - nötväckans och trädkryparens.

Nu är det också bobyggartider. Men varför flög skatorna med pinnar i munnen från sitt bo, tills boet var helt borta? Det undrar Gunilla Öhrn i Alingsås och vi ringer upp ekolog Susanne Åkesson för att få svar.

Och i veckans kråkvinkel ligger Mats Ottosson i hängmattan, så länge att han blir osynlig.

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.10
  Håkan Malmberg - Naturmorgon
  Kompositör: Håkan Malmberg
 • 06.35
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016