KONSERT: Evelyn Glennie möter två svenska orkestrar

Här finns inget ljud

Slagverkaren Evelyn Glennie är en verklig stjärna på sitt område, en position hon nått trots att hon är döv sedan 12 års ålder. Hör en konsert från hennes turné med Musica Vitae och Dalasinfoniettan.

2015 fick Evelyn Glennie Polarpriset och det är inte första gången hon besöker Sverige.

Den här gången tog hon med sig ett av de många verk som skrivits speciellt för henne, James MacMillans Veni, veni, Emmanuel. Liksom Glennie kommer MacMillan från Skottland och i denna slagverkskonsert tar han avstamp i den medeltida adventshymn som gett verket dess namn.

Men även om utgångspunkten är väntan på julen så slutar konserten i musik inspirerad av en annan högtid, påsken, där även orkesterns musiker får medverka på ett överraskande sätt.

För att kunna förverkliga detta samarbete med Evelyn Glennie slog sig Växjöbaserade stråkorkestern Musica Vitae ihop med Dalasinfoniettan. Med nästan femtio musiker på scenen passade ensemblerna på att även göra ett par andra större verk som de inte kan göra på egen hand. Michael Tippetts konsert för dubbel stråkorkester är numera en klassiker från brittiskt 1930-tal och i Franz Schuberts så kallade ofullbordade symfoni får även blåsarna ansluta.

Konsert med Musica vitae, Dalasinfoniettan och slagverkaren Evelyn Glennie. Dirigent: Ingar Bergby.

1. Franz Schubert, Symfoni i h-moll, "Den ofullbordade".
2. Michael Tippett: Konsert för dubbel stråkorkester.
3. James MacMillan: Veni, veni, Emmanuel.

Konsert 21/3 2017, Uppsala konsert och kongress.

Programledare: Sara Norling