KONSERT: En engelsk afton med Bray, Britten och Elgar

Här finns inget ljud

Dalasinfoniettan och Wermlands Operas orkester spelar musik av tre generationer engelska tonsättare: Charlotte Bray, Benjamin Britten och Edward Elgar.

Wermland Operas orkester bestående av 35 heltidsmusiker som har rykte om sig att vara innovativa och utmanande både vad gäller utförande och val av musik, liksom Dalasinfoniettan som varje år presenterar ett rikt och omväxlande konsertutbud till samtliga kommuner i Dalarna. Här sammanstrålar alltså dessa båda orkestrar på scenen i Karlstad och det gör de tillsammans med dirigenten Kristiina Poska från Estland.

Först ut: den unga tonsättaren Charlotte Bray som har kallats en “outstanding talent of her generation” som redan nu har en stor produktion bakom sig som spänner över soloverk, kammarmusik, orkesterverk och opera. Det vi ska få höra av henne är Black rainbow. En regnbåge man ser på natten är inte alldeles lätt att se, färgerna är gömda – den kan vara en metafor för något att längta efter men som kanske är omöjligt att uppnå. Som Bray själv uttrycker det : ”An alluring ongoing search” – ett lockande och ständigt pågående sökande.

Denna engelska afton fortsätter därefter med Four sea interludes från operan Peter Grimes, komponerat av Benjamin Britten. Vi hör fyra delar: Dawn, Sunday Morning, Moonlight, Storm – Gryning, Söndag morgon, Månsken och Storm.

Operan Peter Grimes hade urpremiär en månad efter krigsslutet 1945 och gjorde omedelbart stor succé och verket har sedan dess haft en självklar plats i standardrepertoaren. Operans stora framgång lockade Britten att sammanställa en konsertsvit med musik ur operan – musiken fanns inte bara som interluder mellan akterna, utan också mitt i operascenerna.

Från Benjamin Britten till Edward Elgar. Elgar var en engelsk kompositör, huvudsakligen verksam under romantiken. Enigma-variationerna från 1899 kan kallas Elgars första mästerverk och hans stora genombrott.

Enigma betyder gåta – och det är ett verk som är gåtfullt. Fjorton variationer till antalet, och det är dedicerat till, som Edward Elgar själv antydde: My friends pictured within. Och alla dessa fjorton variationer har initialer som antyder vem det handlar om.

Alla Elgars vänner var inte fullt lika förtjusta i att porträtteras musikaliskt på detta vis – varje variation återspeglar hans känslor för personen i fråga. Och ni får spetsa öronen lite ytterligare, Elgar har själv antytt att över alla satser lever en hemlig känd melodi som inte spelas, man har spekulerat i om det är God save the queen eller Auld lang syne. Många gåtor alltså i denna musik, inte konstigt att verket fått titeln Enigma variations.

Dalasinfonettan och Wermland operas orkester. Dirigent: Kristiina Poska.

1. Charlotte Bray: Black Rainbow.
2. Benjamin Britten: Four sea interludes.
3. Edward Elgar: Enigmavariationerna.
Konsert 4/5 2017, Gävle konserthus.

Producent: Diyar Boskani
Programledare: Tina Ahlin