Fisk- och grönsaksodling i källaren på bostadshus

30 min

I ett rum stort som ett klassrum kan två ton fisk odlas per år. Samtidigt får man växtnäring för att odla 20 ton grönsaker. Det kallas akvaponi, kombinerad fisk- och växtodling, som kan placeras i t ex källaren på våra bostadshus.

– Tekniken är inte ny, utan har mångtusenåriga traditioner i Asien, säger Niklas Wennberg.

I en liten lokal i Göteborgs gamla slakthusområde odlar Niklas fisk och grönsaker. Näringen till grönsakerna kommer från fiskodlingen i rummet intill. Fullt utbyggt kommer det vara ett slutet system, där man bara behöver fylla på med det vatten som dunstat.

Grönsakerna odlas i vatten och utan jord, så som mycket växthusodling går till. Vattnet får sin näring från fiskodlingen i rummet intill. Sallad, kål, paprika, zucchini, tomater – det mesta går att odla, förutom rotsaker.

Fiskarna som odlas är afrikansk ålmal, som också kallas clarias, och tilapia. Fiskar som gillar att ha det trångt och äter det mesta, till skillnad från t ex lax. De här fiskarna kan äta matavfall, både grönsaker och animalier.

– Och vi behöver inte använda antibiotika, gifter eller mediciner.

– Under året kommer det att byggas såna här anläggningar i källaren på bostadshus, berättar Niklas. Det blir kvartersbaserad fisk- och grönsaksodling som man lär sig att sköta på några veckor.

Cirka hälften av all matfisk i världen är odlad. Kritiken handlar om antibiotikaanvändning och att mycket foder består av annan fisk, samt att odlingar i havet förorenar och kan vara hot mot vilda fiskar.

– De recirkulerande systemen där man odlar i bassänger är intressanta, säger Inger Näslund, senior rådgivare på Världsnaturfonden WWF när det gäller marina frågor och fiske. Framför allt att man kan odla med annat foder.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Ólafur Arnalds - Ljósið
  Album: Found Songs
  Bolag: Erased Tapes
 • 10.20
  William Tyler - We Can't Go Home Again
  Album: Impossible Truth
  Bolag: Merge Records
 • 10.31
  Ólafur Arnalds - Ljósið
  Album: Found Songs
  Bolag: Erased Tapes
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista