Så vill Sverigedemokraterna påverka kulturpolitiken

46 min

Sverigedemokraterna är först ut i vår genomlysning av de politiska blockens kulturpolitik inför valet 2018. SD har gått starkt framåt i landets kommuner. Men vilket genomslag har deras kulturpolitik egentligen fått?

Del 2: Så vill Alliansen bedriva kulturpolitik

I samband med valet 2014 mer än fördubblade Sverigedemokraterna sina mandat. De blev vågmästare i flertalet kommuner och är i dag representerade i kulturnämnderna i sex av landets tio största kommuner.

Själva säger SD, som i helgen håller valkonferens, att de har den mest ambitiösa kulturpolitiken. De är också det enda partiet som kallar sin kultursyn nationalistisk.

Men vilka möjligheter har partiet egentligen haft, när det har kommit till att få igenom sin kulturpolitik i praktiken?

P1 Kulturs reportrar Emma Engström och Matilda Källén besöker två kommuner där SD på pappret har haft goda möjligheter att få genomslag: Gävle, där Sverigedemokraterna är ett vågmästarparti som profilerat sig kulturpolitiskt, och skånska Hässleholm, en av landets stora SD-kommuner, där flytten av en musikscen blev partiets viktigaste fråga.

Dessutom intervjuas Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson. Vilken kulturpolitik driver partiet på riksnivå?

Hör också Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg om Sverigedemokraternas kulturpolitiska ambitioner och inflytande.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".