Plagierande kolumnist på Aftonbladet, Google-drev ifrågasatt, Laholmsreporter är moderat politiker och sista delen av Mediebudorden

35 min

För andra gången anklagas Aftonbladets kolumnist Linnéa Claesson för plagiat. Efter hård kritik mot Google, vilken makt ger vi nätjätten? Ännu en politiker i reporterkläder och så Mediebudorden #6.

Plagiat i Aftonbladet-kolumn – igen
Kolumnister finns det gott om i Sverige. Många av oss utmanas av att läsa skarpt formulerade, men också personliga, texter som sätter händelser och trender i ett nytt ljus. Texter som tycker till och som ofta skapar debatt.

Men vad händer med formatet, trovärdigheten och till syvende och sist behovet av kolumner om det framkommer att stora delar av en skribents text är rakt av plagierade från någon annan?

Inte på sättet att texten löst inspirerats, utan att den helt enkelt är ett klipp-och-klistra-verk?

Aftonbladets kolumnist, Linnéa Claeson, anklagas nu ännu en gång för plagiat. Hur ser tidningen på det?

Reporter: Jonna Westin.


Laholms reporter på dubbla stolar
Förra veckan presenterades Elin Segerlind, tidigare anställd reporter på Sveriges Radio, som Vänsterpartiets nya toppnamn i Fyrbodal.

Hård kritik riktades efter detta mot P4 Värmland för bristande kontroll av en av deras reportrars politiska engagemang.

Men, skulle det visa sig, det var inte unikt.

Förra veckan rapporterades det faktiskt om ännu ett liknande fall. En reporter på Laholms Tidning är aktiv Moderat i Ängelholm, tre mil från Laholm.

Det var Hallandsposten som var först med att rapportera om reportern på dubbla stolar. Detta efter att han skrivit en artikel om en strid kring toppolitiker i just Moderaterna.

Vi ringde upp tidningens chefredaktör Lasse Bernfalk.

Reporter: Johan Cedersjö.


Ökad press på Google oroar kritiker
Vem ska ha makten över dagens offentliga samtal? Över vad som får finnas och sägas på de digitala plattformar som idag är våra gemensamma torg? Vilka regler ska gälla och hur ska yttrandefrihetens gränser bevakas i vår tid?

Det är stora frågor som hamnat i fokus efter att Google den senaste tiden fått hård kritik för att inte ta sitt ansvar genom att agera mot olagligt och stötande innehåll på sina plattformar.

Expressen och Dagens Nyheter har varit ledande i rapporteringen. Efter hårt tryck har Google backat, tagit bort sökresultat och stängt ner en Youtube-kanal.

Men hur rimligt är det att vi kräver åtgärder från kommersiella bolag som ger dem ännu mer makt över vilket innehåll vi kan ta del av?

Reporter: Therese Rosenvinge.


Mediebudorden del sex: JUST NU! Mediekonsument i ett stormigt nyhetsflöde
Under sex veckor har ni som troget lyssnat kunnat följa varje del i vår serie Mediebudorden. Det har handlat om nyheter i krissituationer, om hatstormar, om namnpubliceringar, om krimjournalistik och så om situationerna när medier inte skriver.

I dagens del, den sjätte och den sista, har frilansjournalisten Jack Werner satt samman en lista med tips och råd som är mer generella.

Som inte rör specifika ämnen utan snarare är användbara för dig som mediekonsument i alla lägen.

Reporter: Johan Cedersjö.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.16
  Fenomenon - Sleepy Meadows Of Buxton
  Album: Hourglass
  Bolag: Beatservice
 • 11.21
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.33
  Jeff Beal, The Hollywood Studio Symphony - Forward March
  Album: House of Cards (Music from the Original Series)
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.34
  René Aubry - Rasta La Vista
  René Aubry
  Refuges
  Etikett: Hopi Mesa
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista