Ett avsnitt från Meny
30 min
Ambassadören, kocken och den diplomatiska maten
Tor 19 apr kl 10:03
Magnus Robach, Sveriges ambassadör i Tokyo, och Malin Eriksson, kock på ambassaden, berättar om matens roll i det diplomatiska arbetet.

— Diplomati är kontaktskapande verksamhet, säger Magnus Robach. Och eftersom vi ägnar oss åt kontaktskapande, så bjuder vi väldigt ofta på mat.

— På ett år har vi runt 2000 gäster, berättar Malin Eriksson som är kökschef och enda personal i det stora restaurangköket på ambassaden.

— Jag känner andra ambassadkockar och vi brukar hjälpa varandra vid större jobb.

Magnus Robach har varit Sveriges ambassadör i Japan sedan 2014. Han har också varit stationerad i Japan under 1980-talet. Dessutom har han arbetat i Frankrike, Belgien, Brasilien och jämför inställningen till mat i de olika länderna, och även hur han själv använt sig av maten i arbetet.

Diplomatisk mat handlar om allt från lunch för två personer — ambassadören och en gäst — till mingel med flera hundra personer. Och kungabesök, som snart blir av, berättar Malin.

— Man kommer inte ifrån det, kioskvältaren är alltid köttbullar, konstaterar ambassadören.

Malin berättar att hon just gjort 1000 köttbullar.

— Utmaningen är att laga svenskinspirerad mat för människor som inte är vana med gräddsåser och att steka i smör. Jag försöker blanda det japanska tänket med de svenska smakerna.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Nozomi Myanishi - Spring Yellow
    Album: Music from Japan
    Bolag: Cooking Vinyl
  • 10.11
    Aiko Hasegawa - Part I
    Album: The Art of the Japanese Koto
    Bolag: ARC
  • 10.17
    Nozomi Myanishi - Spring Yellow
    Album: Music from Japan
    Bolag: Cooking Vinyl
  • 10.23
    Guitar - Naoki
    Album: Tokyo
    Bolag: Onitor
  • 10.26
    Anaemia - Endtime
    Album: Osiris
  • 10.33
    Aiko Hasegawa - Part I
    Album: The Art of the Japanese Koto
    Bolag: ARC
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".