Kampen om invånarna

25 min

Hur mycket kan en kommun krympa och ändå lyckas överleva? Säsongsstarten av Kluvet land handlar om kampen om invånarna: hur får man dem att stanna kvar i en liten kommun som kämpar i motvind?

Arjeplog är en av landets minsta kommuner. Precis som andra små kommuner kämpar de med tuff ekonomi och frågor om vem som ska ta hand om de äldre när de unga flyttar.

För att en kommun ska fungera måste de kunna erbjuda grundläggande service som sjukvård och skola - men när det saknas både människor och kompetens för att hålla igång ortens grundläggande behov blir det en svår nöt att knäcka för de som styr kommunen.

– Vad tänker man att vi ska göra med våra gamla? Med de unga som är kvar? Jag kan inte driva en kommun med hur lite pengar som helst, för tillslut påverkar det vår verksamhet, säger Britta Flinkfeldt, socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog

2019 ska den parlamentariska kommunutredningen vara klar; en utredning som har i uppgift att identifiera och analysera de utmaningar som väntas ha särskild stor påverkan på kommunernas förmåga att klara sina uppgifter.

– Om kommunerna inte har möjligheten att klara av sina uppgifter blir det väldigt allvarligt för alla invånare, säger Sverker Lindblad, huvudsekreterare för utredningen.

Han förklarar att urbaniseringen slår hårt mot små kommuner.

– Det är ett problem för kommunernas ekonomi: färre som kan betala in av skattebasen. Men det nästan större problemet är den kompetensbrist som vi ser, säger Sverker Lindblad.

2017 tvingades Arjeplog att lägga miljoner på att hyra in sjuksköterskor. Det saknas även socionomer och en del kompetens inom skolan.

– Det stora bekymret är att få tag i kompetens. Och det blir ett ekonomiskt bekymmer i slutändan när vi måste hyra in kompetensen istället för att få tag i den, berättar Britta Flinkfeldt. 

Vilken framtid väntar då kommuner som varken har ekonomiska resurser eller kompetens som räcker för att hålla en kommun levande?

– Åtminstone 20-30 år till kommer vi ha en åldrande befolkning som slår mot alla kommuner, men framför allt mot de som är lite mindre, säger Sverker Lindblad och berättar att effekterna av detta kommer synas:

– Då blir det problematiskt att klara kommunernas uppgifter för service och välfärd mot den egna befolkningen.

Men trots sviktande befolkningsstatistik, tuffa ekonomiska utmaningar för kommunen och prognoser som pekar på att unga vill flytta till städerna så finns det människor som drömmer om en framtid där ett liv i Arjeplog är möjligt.

– Jag tror att jag kommer flytta bort och plugga men mest troligt flytta tillbaks, för jag trivs ganska bra här. Men det beror på vad man får för möjligheter, säger Jenny Nilsson som bor i Arjeplog.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".