Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hör allt från svensk spelmansmusik till folkmusik från hela världen. Här möter du världsturnernade artister...
Ett avsnitt från P2 Live Folk- och världsmusik
Världens Liv på Korröfestivalen med folkmusik från Småland och Polen
Sön 21 okt 2012 kl 20:00
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
1. Jonas Åkerlund & Ulrika Gunnarsson, tight duo drar fram berättelserna ur den småländska musikskatten. 2. Janusz Prusinowski Trio; Janusz Prusinowski, Piotr Piszcztowski och Piotr Zgorzelski. Polsk folkmusik,... energirik och improviserad.

Jonas Åkerlund & Ulrika Gunnarsson har spelat ihop i närmare femton år. Den ene är boende i Småland, om än Stockholmsfödd, och den andra är uppvuxen med landskapets folkmusik och dans. Så det är klart att det är i Småland de letar material att sätta tänder, stråke och tramporgelns pys i! Den här gången är det över en knökfull loge som det svallar ut folkliga koraler, spelmansmusik, historier från Småland och kärleks- och emigrantvisor. Jonas Åkerlund och Ulrika Gunnarsson är berättare, det är tydligt, både i sång, med instrument och i prat.

En innerlighet ligger varmt kring låtarna, ja det är som om det är en kärlekshandling att spela, när Janusz Prusinowski Trio tar gammal centralpolsk tradition i egna händer. Drivet ligger i att hitta nya sätt att handskas med låtarna de lärt av mästarna från byarna. Med improvisationer och egensinne tar musikerna med sig de viktigaste elementen från en dåtid och placerar dem i sin samtid. Och de gör det med energi. Händer det att någon i gruppen för stunden inte har något att spela, hoppar den genast ner på publikgolvet och svänger loss i dans. Det handlar om att göra de gamla låtarna gångbara också idag, utan att falla för trender i hur traditionsmusik ska förnyas. Trion befolkas av Janusz Prusinowski, Piotr Piszcztowski och Piotr Zgorzelski.

Konserterna spelades in på Korrösfestivalen 2012.

Musiktekniker: Lennart Nilsson och Magnus Larsson.
Producent och presentation: Linda Roslund.

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.24
    Janusz Prusinowski Trio - Marsz (Wedding Marsch)
    Kompositör: Trad Från Polen
Programmet tillhör kategorin: Musik

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".