Ett avsnitt från Kropp & Själ
42 min
Är du monogam?
Tis 16 okt 2012 kl 10:03
… och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Så slutar sagan, eller ska det vara: ... och så levde de lyckliga ända tills de bytte partner eller skaffade flera partners och levde lyckliga...

Dagens program diskuterar hur naturligt det är att leva med en enda person i ett helt liv. Är längtan efter livslång kärlek med en och samma partner ett resultat av biologisk programmering som hos många fåglar, eller är det en kulturell fråga som främst handlat om att behålla ägodelar inom familjen?

Monogamin blev utbredd på grund av ekonomiska omständigheter men våra förfäder levde inte alls monogamt utan hade sexuella relationer med flera, menar psykologen Christopher Ryan. 

Människan är seriellt socialt monogam och har ofta flera sexpartner under en livstid, säger Hasse Walum, doktor i epidemiologi. Han har studerat om det finns en genetisk variation som gör att en del byter partner oftare än andra.
Psykologen Anna Karlstedt och sexualupplysaren Olle Waller är gäster i studion. Ring till det direktsända telefonväkteriet och berätta hur du ser på monogami.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".