I fanatikerns hjärta

45 min

Människor och tro handlar denna vecka om fanatism, extremism och om att ta sig ur dess grepp.

Hanif skulle bli en mujahedinkrigare, Peter skulle slåss för den vita rasen, Anna skulle rädda alla inlåsta djur och Stefan värvade nya medlemmar till sin sekt. Med en brinnande övertygelse om att de var hjältar och att de gjorde rätt, kämpade de mot andra som inte förstod. Men alla fyra kom till en kritiskt punkt då de insåg att deras kamp och strävan inte längre var deras.

 Hur blir en människa fanatiker och finns det några botemedel? Hur tar man sig ur den och hur kan man leva efter det?

 Varje tid har sin egna fanatiker, men mekanismerna bakom går ofta att känna igen. På senare år har arbetet mot extremism tagit fart i Sverige med en rad lokala initiativ och projekt. I centrum av det arbetet står ofta personer som själva varit inne i en extrem rörelse eller sekt. I veckans program ska vi möta några personer som lyckats ta sig ur fanatismens grepp.

I Människor och tro avsnitt ”I fanatikerns hjärta” får vi höra polis Hanif Azizi, Peter Sundin från Brottsförebyggande Centrum i Värmland, Anna f.d djurrättsaktivist och Stefan Malmström som skrivit boken ”Hjärntvättad”.

Med från Gaza finns Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Johan-Mathias Sommarström som berättar om sina möten med aktiva och avhoppade extremister från IS och Al Quaida.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.06
    Ultima Thule - 09 Fädernesland
    Album: För fäderneslandet
    Bolag: Ultima Thule records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista