Smittad – om att vara ung och leva med hiv

49 min

Ett vitt kuvert trillar in på hallmattan hemma hos 20-åriga Emma. Hon lever ett hektiskt liv och hinner knappt lägga märke till det där kuvertet. Avsändaren är Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Tre dagar senare är Emma är på sjukhuset. Tiden står stilla.  

Hon ska få beskedet om hon har eller inte har det. Det där som läkarna inte riktigt vågar nämna. Läkaren tittar på Emma, på journalen och på Emma igen.

 – Jag måste tyvärr meddela att du har det där…

Trots att den som smittas med hiv idag kan leva ett långt och friskt liv tack vare bromsmediciner, lever aids-skräcken från 1980-talet fortfarande kvar.
 
I rädslan för att människor ska ta avstånd från henne har Emma valt att hålla sin sjukdom delvis hemlig. Men om man ska träffa en ny partner måste man berätta. Emma drömmer om kärlek, men är beredd att leva resten av sitt liv ensam. Hellre det än att bli en smittohärd, en pestsmitta.

  
 
Åsa Karlsson som gjort dokumentären Smittad är en journalist och programledare som med dokumentären om hiv-smittade Emma gör sin debut på P1 Dokumentär. Hon har jobbat i flera år som nyhetsreporter på SR, SVT och TV4. Dessutom har hon jobbat som programledare bland annat på P3-programmen Morgonpasset helg och Nyhetsguiden. Hon återkommer ständigt till människorna och berättelserna som kan få lyssnaren eller läsaren att stanna upp, tänka till och känna sig lite mindre ensam i livet. Berättelserna som har lite skit under naglarna och som inte alltid slutar lyckligt.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".