Ruth Bader Ginsburg – en mäktig stilförebild

55 min

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en mäktig kvinna som blivit en – lite otippad – stilförebild, juristen Ruth Bader Ginsburg.

Hon är sedan 25 år tillbaka en av de nio domare som sitter i USA:s allra högsta rättsliga instans, The Supreme Court, Högsta domstolen. Hon valdes in 1993 av den dåvarande presidenten Bill Clinton, och blev då den andra kvinnan någonsin på posten.

Hennes insatser har varit betydande ifråga om att, till exempel, få till stånd den lagändring som möjliggör samkönade äktenskap i alla amerikanska delstater. 

Men under senare år har hon blivit både känd och folkkär på ett sätt som andra domare aldrig någonsin tidigare varit. Hon kallas av sina fans – som många är unga millenials – uppskattande för ”The Notorious R.B.G” och porträtteras ofta, likt rapparen Notorious B.I.G, med en krona på huvudet. 

Nyligen fyllde Ruth Bader Ginsburg 85 år, och är därmed äldst i Högsta domstolen. Men det har inte fått henne att slå av på takten, snarare tvärtom. För även om hon till storleken påminner om en liten sparv är det är inte direkt någon spröd tant med risk för att bryta lårbenshalsen vi talar om.

I veckans program träffar vi journalisten Irin Carmon, en av författarna till boken ”Notorious RBG”. Vi pratar också med juridikprofessorn Mårten Schultz och juristen och journalisten Anna Wetterqvist om bilden av juristen på film och i verkligheten. Och så tar vi en närmare titt på komedifilmen Legally Blonde. 

Veckans gäst är Britt-Marie Mattsson, journalist och författare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.03
  The Notorious B.I.G. - Notorious Thugs [Featuring Bone Thugs and Harmony] (Explicit Album Version)
  Album: Greatest Hits
  Bolag: Bad Boy Records
 • 10.11
  The Notorious B.I.G. - Hypnotize
  Album: Baywatch (Music From The Motion Picture)
  Bolag: Bad Boy Records
 • 10.21
  Dj Real 88 - Insrumental Rap
  Album: Cannon Shoot!
  Bolag: Spinnup
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".