Apropå: En fotografs äventyr

14 min

Apropå har träffat den indiska fotografen Dayanita Singh som lämnade fotojournalistiken för att få rum med Mahler, Italo Calvino och sin egen fars röst inuti bilden. En presentation av hennes verk visas just nu på Bildmuseet i Umeå.

I programmet pratar vi om

Utställningen:

• "En fotografs äventyr" på Bildmuseet i Umeå

Människor vi pratar med:

• Fotografen Dayanita Singh

Citat vi översatt:

”Vad är det som får er att ur er dags rörliga, obrutna flöde skära dessa en sekund tjocka skivor av tid? När ni kastar boll lever ni i nuet men så snart exponeringarnas taktfasta rytm smyger sig in i era kroppars rörelser är det inte längre leklusten som driver er utan lusten att återse er själva i framtiden, återfinna er själva om tjugo år på en gulnad pappersbit .

Smaken för det spontana, naturliga, ur levande livet tagna fotografiet slår ihjäl spontaniteten, jagar nuet på flykten. Den avfotograferade verkligheten får genast en nostalgisk prägel, glädje som flytt på tidens vingar, ett drag av åminnelse, om så fotot togs i förrgår. Och livet man lever i för att fotografera det är redan i grunden en åminnelse av sig självt. Att tro att en ögonblicksbild är sannare än ett ateljéporträtt är en fördom.”

Ur Gli amori difficili av Italo Calvino, översatt av Olov Hyllienmark

Musik vi spelar:

• Gustav Mahler, Symfoni nr. 1 i D-dur, Chicago Symphony Orchestra, Dirigent Claudio Abbado

Programledare: Jenny Teleman

Fler röster: Kerstin Berggren

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.35
    Claudio Abbado, Chicago Symphony Orchestra - Symfoni Nr 1 D-Dur
    Album: Symfoni Nr 1 D-Dur
    Kompositör: Gustav Mahler
    Bolag: DGG
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista