"Görs det inga bra kinesiska filmer längre?"

28 min

Varför kommer nästan inga kinesiska filmer upp på svenska biografer längre? Vi talar om kvaliteten på kinesisk film och om den svenska oviljan att se annat än amerikanskt och svenskt.

Det lönar sig att maila till P1 Kultur, det gjorde Erling Larsson och ställde just frågan om det inte görs några bra kinesiska filmer längre.

Göran Sommardal, sinolog och filmkännare diskuterar frågan tillsammans med vår korrespondent Hanna Sahlberg.

Dessutom, vår reporter Nina Asarnoj har ringt runt till svenska importörer och distributörer av film som ger sin syn på läget.

Programledare: Roger Wilson

Göran Sommardals tips på kinesisk film

"Qinaide" (Älskade) av Peter Chan. Om ett par i skilsmässa, vars treårige son rövas bort.

Shi gu" (Förlorat barn) av Peng Sanyuan. Om en pappa som i 14 år reser runt på sin motorcykel för att leta efter sitt förlorade barn och som möter en 23-årig ung man som på motsvarande vis letar efter de föräldrar från vilka han rövats bort.

"Meirenyu" (Sjöjungfrun) av Stephen Chow. Den handlar om en sjöjungfru som får sitt hav förorenat av en entreprenör, som hon går till angrepp på men också förälskar sig i. Ett romantiskt miljödrama. Chow har tidigare gjort "Kung fu hustle", "Shaolin Soccer" och "From Beijing with love".

"Dragonfly Eyes" av Xu Bing. En kärlekshistoria inspelad via 300 övervakningskameror.

"Saving Mr. Wu" av Ding Sheng. Gisslanthriller, där Andy Lau kidnappas på öppen gata och krävs på lösensumma.

Feng Xiaogang, en regissör som är närmast jämförbar med Spielberg. Kan göra allt från romantisk komedi, till drama, filmatiseringar av Shakespeare och kinesiska romaner som:

"Yeshan The Empress", baserad löst på Hamlet.
"Feicheng wurao" (If you are the one). En seriös men humoristisk dejting-komedi. Del 2 finns också, men det här en av filmvärldens roligaste och påhittigaste skilsmässoceremonier.
"I’m not Madame Bovary", efter en roman av Liu Zhenyun
"Fanghua" (Youth). Interiör från en av arméns kulturakademier där många av Kinas bästa (framförallt) dansare, författare, musiker får sin utbildning. Exteriör från det kinesisk-vietnamesiska kortkriget. Romantik dessemellan.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".