Skuldsatt företagare framgångshyllad hos Malou, slopad pressombudsman, mest och minst bevakade nationerna och jordens nordligaste redaktion

35 min
TV4 lyfte företagaren som en framgångssaga utan att kolla hennes historia, nytt medieetiskt system, nya siffror om nationer i medieskugga, varning för isbjörnar hos världens nordligaste redaktion.

TV4 framgångshyllade skuldsatt företagare
Kolla aldrig en bra story. För bortom den medialt anpassade berättelsen är det ganska ofta så att det finns sprickor i fogen, grus i maskineriet eller kanske miljoner i skuld hos kronofogden.

När TV4:s Malou von Sivers innan påsk hade tema "De rika" i sitt program var en av de inbjudna gästernas livshistoria enkel, rak och fylld med solsken, lyx och framgång.

Men när någon, i det här fallet på en helt annan redaktion, började gräva i arkiven var det en helt motsatt bild som kom upp till ytan.

Reporter: Evalisa Walin.


Branschen överens om nytt medieetiskt system
I veckan gick mediebranschens alla stora aktörer ut och presenterade ett konkret förslag på ett nytt gemensamt medieetiskt system.

Det finns nu enighet om att skrota Pressombudsmannen och istället inrätta en så kallad Medieombudsman och en medieetisk nämnd.

Att byta ut det gamla PO-systemet är en fråga som har tröskats fram och tillbaka i åratal.

Så vad exakt betyder det nu att såväl public service-bolagen, TV4 och Tidningssverige är med på samma tåg?

Reporter: Therese Rosenvinge.


Nya siffror: Dessa nationer syns i utrikesjournalistiken
USA, USA, USA och så ännu lite mer USA. Kanske först efter det något från Storbritannien eller Tyskland.

Afrika eller Asien? Då får det nog vara terrordåd, någon bisarr jakthärva med pilbåge eller ett genomsponsrat resereportage.

Så brukar det föraktfullt låta när kritiker klagar över vilka länder det rapporteras om i den svenska utrikesjournalistiken.

Men allt som oftast bygger kritiken om att vissa av jordklotets alla länder överbevakas mest på en känsla. Så hur ligger det egentligen till?

Nu i helgen presenteras ett nytt projekt, som ska ge svar på den frågan. Svart på vitt.

Reporter: Johan Cedersjö.


Isbjörnar och jaktlicens på Svalbardposten
78 grader norr om polcirkeln ligger den norska ögruppen Svalbard. Där finns världens nordligaste tidningsredaktion, Svalbardposten.

En tidning som rapporterar om allt ifrån räddningsaktioner när turister hamnat vilse på fjällen till lokal politik och smältande glaciärer.

Det är en nyhetsbevakning som sker under extrema förhållanden. Faran för isbjörnar lurar ständigt runt hörnet, något som till och med kräver beväpning och redaktionell vapenträning.

Vi har beväpnade med mikrofon besökt platsen.

Reporter: Jonna Westin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.11
  John Lunn - Downton Abbey - The Suite
  Chamber Orchestra Of London
  Etikett: Decca
 • 11.29
  Yakko Warner - Animaniacs: Nations of the world
  Kompositör: Yakko Warner