Resistenta hivvirus allt större problem

20 min

Mediciner mot HIV har inneburit ett mirakel – från död i AIDS till ett långt liv där man inte smittar partner eller barn. Men nu ökar de resistenta virusen där pillren inte längre biter.

Överläkare Sheila Eshiwani på Kenyatta National Hospital i Nairobi, Kenya, har en patient som verkar resistent mot alla bromsmediciner som finns på marknaden. Professor Matilu Mwau som är forskningschef på Kenyas statliga medicinforskningsinstitut Kemri har funnit fler fall. Bland flyktingar i norr var det 50-60 procent hivpositiva där pillren inte hjälpte.

53-årige hivpositiva Charles Odhiambo bytte till en ny kombinationsbehandling. Då gick virusmängden i blodet upp, men han vet inte om det berodde på att hivviruset var resistent mot läkemedlet för något test gjordes aldrig, det var för dyrt.

Medverkande: Professor Ravindra Gupta vid University College London,  har sammanställt hivresistensläget i mer än 60 länder och Anna Mia Ekström professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och som forskar om hiv både i Sverige och Afrika.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista