Best of Nordegren & Epstein

40 min

Begravning utan kista, slutbråkat om streckkoden i mataffären, bollhavsbakterier och kroniskt trötthetssyndrom. Idag bjuder vi på några höjdpunkter från våren som gått.

Begravning utan kista

Allt färre svenskar deltar i begravningar. Och antalet begravningar utan varken kyrka eller kista har ökat. Är det ovärdigt och sorgligt eller bara en ny tid som gjort sitt intåg? Samtal med Jan Olov Andersson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund och Irene Rune, ceremoniansvarig på förbundet Humanisterna.

Slutbråkat om streckkoden i mataffären

Konflikter finns inte bara i Svenska Akademien utan också i mataffärer. Ibland blir det irritation i kassakön när personer vänder streckkoden åt rätt håll för att göra jobbet lättare för kassapersonalen. Det tar längre tid och kön växer. Men nu är det vetenskapligt bevisat att belastningen för kassapersonalen minskar om vi vänder koden åt rätt håll. Är det slutbråkat i kassakön nu? Gäst: Inger Arvidsson, belastningsergonom på arbets- och miljömedicin Syd.

Bollhav eller bacillhav?

Borde vi hålla barnen borta från lek i bollhavet om vi vill att de - och deras föräldrar - ska förbli friska? Vi frågar biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten och hör också hur en stor butikskedja känd för sina bollhav resonerar.

Hur undervisar man om ME/CFS idag?

Sjukdomen ME/CFS har varit på nyhetsagendan, många vittnar om ett tillstånd av fullständig utmattning och en trötthet som inte går bort och där träning inte ger någon lindring. Hur undervisar man om dessa "nya" sjukdomar? Gäst: Jan Östergren, ordförande i programnämnden för läkarutbildningen vid KI.

Programledare: Louise Epstein, Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist, Jon Jordås, Helena Huhta 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista