Rosa Ljung – prydnadskeramikens hemliga drottning

9:45 min

Katter, duvor, ugglor, trearmade ljusstakar, krukor – Rosa Ljungs prydnadssaker i keramik på varenda loppis. Men vem var Rosa? Och varför vet vi så lite om kvinnan bakom de gulliga keramikprodukterna?

På 70- och 80-talet var de blomdekorerade djurfigurinerna märkta ”Design: Rosa Ljung” storsäljare. I second hand-affärer och dödsbon är de idag så vanliga att de blivit ett begrepp för folklig, lätt kitschig smak. Men försäljningssiffror går bortom smak och designnormer – att Rosa Ljung var en enorm succé i svenska hem går inte att förneka. Därför är det märkligt att hon är så knapphändigt nämnd i skrifter om svensk keramik.

Loppmarknadsarkeologernas reportrar Tommie Jönsson och Maja Åström spårade upp Rosas dotter, Kristina Hedelin Olsson, för att kunna berätta historien om den svenska prydnadskeramikens hemliga drottning. Kristina berättar hur Ljung tidigt influerades av konstnären Allan Ebeling, om de tidiga formexperimenten i hemmaateljén, braksuccén på keramiktillverkaren Deco på 70- och 80-talet samt hur Rosa Ljung efter sin död blev ett begrepp och företagsnamn.

Programledare: Maja Åström och Tommie Jönsson

Loppmarknadsarkeologerna produceras av Rundfunk Media för Sveriges Radio

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.57
    Martin Denny - La Pampa Y La Puna
    Album: The Exotic Sounds Of Martin Denny
    Kompositör: Carlos Valderrama
    Bolag: CAPITOL
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista