KONSERT: James D Hicks – organist med ett uppdrag

Här finns inget ljud

Följ med till Stora kyrkan i Östersund och hör den amerikanska organisten James D Hicks spela nya nordiska orgelverk. Just nordiska orgelverk ser James som sitt uppdrag inom musiken.

Under de senaste åren har James D Hicks lagt sitt fokus på den nordiska orgelmusiken, både den med många år på nacken och den som skrivs idag. Ett hörn av orgelrepertoaren som, i alla fall för honom var outforskat och okänt.

Det här har resulterat i många resor framförallt till Sverige och i ett antal beställningsverk och än så länge sju skivinspelningar.

I den här konserten får vi först höra Nils Lindbergs Reflexer i Dalaton, där tonsättaren inspirerats av folkmusik som han kryddar lätt med jazzharmonier.

Tonsättaren Mårten Jansson har utgått från Martin Luthers psalm "Vår Gud är oss en väldig borg" i sitt verk, som James D Hicks beskriver som "nordic noir".

Fredrik Sixtens Aurora Borealis bygger på mer eller mindre välkända nordiska melodier där allt hålls samman av den äldsta bevarade nedtecknade hymnen i Norden, St. Magnushymnen.

All den här orgelmusiken interfolieras av folkliga koraler med ursprung i Dalarna och svenskbygderna i Estland och det är sopranen Helena Ek som sjunger.

Sist i programmet återvänder vi till kammarmusikfestivalen i Båstad och får höra den välrenommerade kören Vox Clamantis med dirigenten Jan-Eik Tulve, som framför musik av idel estniska tonsättare – Cyrrilius Kreek, Arvo Pärt och Helena Tulve, som var festivalens tonsättarprofil.

Helena Ek, sopran.
1. Nils Lindberg: Reflexer i dalaton.
2. Jag lyfter mina händer, efter Anders Suther.
3. Nu är en dag framliden, efter Sofia Laktionoff.
4. Mårten Jansson: Ein feste Burg ist unser Gott.
5. Pris vare Gud som låter oss, efter Mats Fagerlund.
6. I himmelen, efter Lena Schönberg.
7. Fredrik Sixten: Symphonia aurora borealis, uruppförande.
Konsert 1/11 2017, Stora kyrkan, Östersund.

Producent: Pär Freij
Programledare: Märet Öman

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista