Hemligheten bakom mamma Tengbys köttbullesås

30 min

Sås. Synonym för Sverige. Hur blev det så? Om såsernas ursprung och ställning.

Utan sås är inte maträtten komplett i Sverige. Vi vill nästan alltid ha sås till.

- Vi serverar 0,75 dl sås på varje tallrik. Utom till köttbullar, där får man mer, säger kocken Bill Svenningsson på lunchrestaurangen Sandberg & Månsson i Göteborg som kör mycket husmanskost.

- Om vi tog bort såserna skulle vi halvera vår kundkrets.

Vilka är de klassiska svenska såserna enligt Bill?

- Brunsås, gräddsås och vanlig bechamelsås. Och sen kom rödvinssåsen när vi började laga franskt på 1970-talet. Vi har utvecklat de franska såserna.

Mycket av grunderna i svenska såser är franskt. Bechamel, velouté, espagnole... Så har kockar utbildats länge. Och så utbildas de fortfarande. Meny förklarar och ger bakgrunden.

Allra mest älskar nog svensken brunsåsen och gräddsåsen. Frågan är bara vad en brunsås är? Det har t ex blivit aktuellt i TV4-programmet Kockarnas Kamp.

Dock är alltid mammas sås bäst. Menys programledare Tomas Tengby frågar sin mamma Maj-Britt hur hon egentligen gör den goda (godaste?) köttbullesåsen.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.22
    Chris Isaak - Baby Did A Bad Bad Thing
    Album: Best Of Chris Isaak
    Bolag: Wicked Game/Reprise
  • 10.28
    Chilly Gonzales - The Tearjerker Returns
    Album: The Tearjerker Returns
    Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".