Går det att skapa rättvisa mellan kommunerna?

25 min

Är det kommunala utjämningssystemet orättvist? Finns det bättre sätt att jämna ut skillnaderna mellan kommunerna? Nu utreds systemet på nytt. Vissa kommuner kommer att bli vinnare andra förlorare.

- Saker förändras och därför behöver systemet utredas på nytt, säger Håkan Sörman, som är regeringens särskilda utredare förkostnadsutjämningssystemet för kommuner och landsting. Exempel på förändringar är urbaniseringen, den stora migrationsvågen 2015 och att även i de glest befolkade delarna av landet flyttar allt fler till tätorten.

Solna kommun är en de kommuner som betalar mest till det kommunala skatteutjämningssystemet. Dt är samtidigt den kommun i Sverige som har lägst kommunalskatt. Pehr Granfalk är moderat kommunalråd i Solna och han är i grunden positiv till ett utjämningssystem som ska ge lika möjligheter i hela landet men han är kritisk till att stora summor går till tillväxtregioner som till exempel Malmö och Göteborg.

- Det är ett fantastiskt, finurligt system som beaktar många olika variabler, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt, socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog, men hon är samtidigt glad att man utreder systemet.

- Systemet var aldrig gjort för så här små kommuner. Arjeplog krymper och idag bor bara 2 800 personer i kommunen.

- Det är helt nödvändigt med ett skatteutjämningssystem framförallt för mindre kommuner i norra Sverige men idag även i mellan Sverige och i södra Sverige, säger nationalekonomen Magnus Wikström vid Umeå Universitet, de skulle inte ha en chans att klara sig om inte det här systemet fanns.

Utredningen av det kommunala skattesystemet ska vara klar i oktober i år.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.40
    Lollo Asplund - Äppelmelodin 1
    Album: Äppelmelodier & Lurendrejerier
    Bolag: MNW Music AB
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista