Peter Dahl: Konsten måste vara fri

44 min

Peter Dahl är en av Sveriges mest uppmärksammade och omtyckta konstnärer. Med hjälp av radions arkiv porträtterar Rigmor Ohlsson konstnären som ständigt värjt sig mot att placeras in i ett fack.

"Ju längre jag lever, ju mer jag målar, desto osäkrare blir jag, både på min egen förmåga och på vad som är bra och dåligt. Men det är meningslöst att spekulera i det utan jag gör det jag tycker är roligt och därmed jämt!"

Under början av sitt konstnärsskap sågs Peter Dahl av många som en politisk målare. Inte minst bidrog "Sibyllatavlan", med prinsessan Sibylla i en ekivok situation till hans rykte som en konstnär med tydlig vänsterprofil. Tavlan blev en av 1900-talets mest omdebatterade och beslagtogs för sårande av tukt och sedlighet.

Men Peter Dahl värjde sig mot att placeras i ett fack. Klämd mellan kraven på att konsten skulle användas som slagträ i den politiska kampen och kommersiella lönsamhetskrav formulerade han i mitten på 1970-talet, bland annat i flera debattartiklar, ett eget ställningstagande: Konsten måste vara fri.

En ståndpunkt som sen dess präglat hans konstnärsskap. Berättarglädjen frigjordes i färgglada hyllningar till vin, kvinnor och konsten, ofta i salongs- eller krogmiljöer.

I sommar visas en retroaktiv utställning med Peter Dahls verk på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm.

Programmet är gjort av Rigmor Ohlsson.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".