Bakom det Thailändska leendet kokar det

3:26 min

UTRIKESKRÖNIKAN. BANGKOK. 15 MAJ 2018.

Bangkok tisdag

Jag hade några dagar ledigt och tog tåget till Hua Hin som ligger vid kusten runt 15 mil söder om Bangkok. En tågresa på runt fyra, fem timmar - så ni förstår att tåget inte går fort.  Man hinner noga studera landskapet utanför och jag fick åter en bekräftelse på att det är en milsvidd skillnad på livet i Bangkok och det på landsbygden. De stora lyxiga varuhusen kan ge ett sken av ett land som kommit mycket långt i sin utveckling men inget kan vara mer fel.

Värdet av de företag som de fem rikaste familjerna äger i Thailand ökade det senaste året med motsvarande 220 miljarder kronor. En lönearbetare som kassörska eller vakt i Bangkok tjänar runt 4000 i månaden. En risbonde betydligt mindre.

En ung kvinna kliver på och sätter sig mitt emot mig. Vi börjar vi prata och hon berättar att hon ska hälsa på sin mamma.

Efter ett tag slår det mig att hon pratar så bra engelska...  något man inte så ofta träffar på framförallt inte om man sätter sig på ett tåg i en andraklassvagn här.

- Mina föräldrar är fattiga men bestämde att vi barn skulle utbilda oss och jag har studerat utomlands i flera år, berättade hon.

Men åren utanför Thailand hade förutom en bra utbildning och en god engelska även gett henne det perspektiv man ofta får på sitt eget land när man en längre tid bor i ett annat.

- Jag var tvungen att helt lära om hur jag ska bete mig för att klara skolan utomlands. Från det vi är små får vi lära oss att inte argumentera och inte ifrågasätta. Vi ska tyst acceptera vår plats i hierarkin,  fortsatte hon och la till att under de snart fyra år som militären styrt har det blivit ännu värre.

Träffade en ung politiker häromdagen som sa att under det berömda Thailändska leendet så kokar det mer och mer.

-  Jag är rädd för att det exploderar snart om vi inte öppnar några hål där det kan pysa ut. Vi måste ge folket ett hopp om något annat, en framtid där vi utvecklar demokratin och inte bryter mot de mänskliga rättigheterna så som nu sker, sa Thanathorn som varit med och startat Framtidspartiet för ett par månader sedan.

Häromdagen visade en undersökning att över 10 procent av befolkningen redan ger dom sitt stöd trots att de ännu inte en enda gång kunnat gå ut och berätta om sina politik då det fortfarande råder ett förbud för politiska partier att verka trots att det nu bara är drygt nio månader kvar innan det utlovade valet i februari nästa år.

 - Tänk om vi i det här landet slutade med att böja oss för överhögheten och istället ifrågasatte deras makt över oss och våra liv. Tänk om jag i framtiden skulle våga ha ett sådant här samtal med en okänd landsman på ett tåg utan att behöva vara rädd, sa den unga kvinnan innan vi skiljdes.