Birgit Nilsson 100 år: Elektra

Här finns inget ljud

Hör Birgit Nilsson i rollen som hon en gång sjöng så bra att hon blev inropad 72 gånger (!) av publiken i Wien. Den här inspelningen är från Kungliga Operan i Stockholm 1965.

Rollen som Elektra har rykte om sig att vara en riktig röstmördarroll – en vokal prestation som i värsta fall kan förkorta karriären för en sångerska.

Även Birgit Nilsson varnades för att ta sig an Strauss Elektra, och hon väntade länge med att tacka ja till rollen.

När hon väl sjöng den för första gången 1965 visade det sig att det krävande sångpartiet passade Birgit mer än väl, och Elektra var snart en av hennes favoritroller.

Hon lär ha blivit inropad hela 72 gånger vid en uppsättning av Elektra i Wien, 1975, och det kom också att bli den sista operaroll hon gjorde, i Frankfurt 1982.

I programmet hör vi en inspelning från den 14 maj 1965, med Kungliga Hovkapellet under ledning av dirigenten Berislav Klobučar.

Birgits sångarkarriär sträcker sig över dryga 40 år, och hon sjöng med sångare från både den äldre generationen och senare med den generation som skulle ta vid efter henne.

Efter Elektra får vi lyssna till en betydligt äldre inspelning med Birgit när hon sjunger Ariadnes Monolog och slutscenen mellan Ariadne och Bacchus, ur Richard Strauss Ariadne på Naxos. Den är från 1949, med Kungliga hovkapellet under ledning av dirigenten Herbert Sandberg, och som Bacchus hör vi Set Svanholm. I föreställningen medverkade också Elisabeth Söderström och Hjördis Schymberg.

Därefter modernare tongångar i en inspelning från 1955, där Birgit sjunger ur Rolf Liebermanns Penelope från 1954. Elisabeth Söderström medverkar också i denna inspelning, och Erik Saedén sjunger Akilles. Vi hör också Kungliga operans kör och Kungliga hovkapellet under ledning av Sixten Ehrling.

Sedan ett kliv drygt 10 år framåt, till 1966 och Aidas aria ur första akten av Giuseppe Verdis opera Aida – Birgit tillsammans med Kungliga hovkapellet under ledning av dirigenten Ino Savini.

Avslutningsvis hör vi Birgit sjunga ur Kvinnan utan skugga av Richard Strauss, i en inspelning från 1975. Det tog några år för Birgit att bestämma sig för att studera in rollen som Elektra, men det tog ännu längre tid för henne att låta sig övertalas till att sjunga rollen som Färgarfrun i denna Straussopera.

Det kom också att bli Birgit sista rollinstudering med premiär 1975 på Kungliga Operan i Stockholm. Även denna roll är känd för att utmana även den mest erfarna och skickliga sopran, med det blev till slut en av Birgits favoritroller – lönen för mödan det innebar att studera in rollen.

I programmet möter du också Hans Häggström, producent på P2 och en av dem som arbetat med att plocka fram och välja ut materialet till Opera i P2:s Birgit Nilsson-hyllningar med anledning av att vi i år firar hennes 100-årsjubileum.

1. ”Elektra” av Richard Strauss. Opera i en akt (1909). 
Libretto: Hugo von Hofmannsthal efter Sofokles.
I huvudrollerna: Elektra - Birgit Nilsson.
Klytaimnestra - Barbro Ericson.
Chrysothemis - Berit Lindholm.
Orestes - Erik Saedén.
Aigisthnos - Kåge Jerlander.
Orestes uppfostrare - Erik Sundquist.
Klytaimnestras förtrogna - Kjerstin Dellert.
Kungliga operans kör.
Kungliga hovkapellet.
Dirigent: Berislav Klobučar.
Regi: Rudolf Hartmann.
Föreställning 14/5 1965, Kungliga operan, Stockholm.

2. Arior och scener ur ”Penelope” av Rolf Liebermann, ”Aida” av Giuseppe Verdi, ”Ariadne på Naxos” och ”Kvinnan utan skugga” av Richard Strauss. Inspelat 1949-1975.

Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.06
  Birgit Nilsson (Sop), Barbro Ericson (Mezz), Berit Lindholm (Sop), Erik Saedén (Bas), Kåge Jerlander (Ten), Erik Sundquist (Bar), Kerstin Dellert (Sop), Kungliga Operans Kör (Kör), Kungliga Hovkape... - Elektra
  Kompositör: Richard Strauss
 • 20.59
  Birgit Nilsson (Sop), Set Svanholm (Ten), Florence Widgren (Sop), Inge-Gerd Norlin (Sop), Elisabeth Söderström (Sop), Hjördis Schymberg (Sop), Kungliga Hovkapellet (Ork), Herbert Sandberg (Dir) - Ur Ariadne På Naxos
  Kompositör: Richard Strauss
 • 21.25
  Rolf Liebermann - Ur Penelope
  Birgit Nilsson (Sop), Erik Saedén (Bas), Sigurd Björling (Bar), Elisabeth Söderström (Sop), Kungliga Operans Kör (Kör), Kungliga Hovkapellet (Ork), Sixten Ehrling (Dir)
 • 21.41
  Giuseppe Verdi - Ur Aida
  Kungliga Hovkapellet (Ork), Ino Savini (Dir), Birgit Nilsson (Sop)
 • 21.50
  Richard Strauss - Ur Kvinnan Utan Skugga
  Birgit Nilsson (Sop), Siv Wennberg (Sop), Hillevi Blylods (Sop), Birgit Nordin (Sop), Britt-Marie Aruhn (Sop), Gunilla Slättegård, Solweig Lindström, Busk Margit Jonsson, Ileana Peterson, Gunilla S...
  Etikett: Sterling
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista