Apan Ola – schimpansen som försvann

51 min

Schimpansen Ola gör sensation på teatern, medverkar i filmer och i jippon. Men plötsligt säljs han till ett zoo i Thailand och en konflikt om hans öde blossar upp. Vad är egentligen bäst för Ola?

Ola föddes 1987. Mamman dog vid förlossningen och han behövde flaskmatas. När Stockholms Stadsteater 1988 sökte en apa till uppsättningen av Strindbergs Gustav III, fann de Ola på Ölands djurpark.

Teatern behövde någon som kunde ta hand om schimpansen. Skådespelaren, Stephan Karlsén och hans fru, konstnären Louise Tillberg tog sig an den uppgiften. Ola kom att tillbringa ett knappt år tillsammans med deras familj. Livet med dem filmades, vilket resulterade i en serie barnprogram i TV. Louise Tillberg skrev dessutom 7 barnböcker, gjorde målningar och smycken, där motivet var Ola.

När pjäsen spelats en sista gång kördes Ola tillbaka till Ölands djurpark. Nu var han en kändis som fick delta i olika slags jippon, bl.a. medverkade han i bio-filmer och satt i Robert Aschbergs TV-soffa. När djurparken en dag meddelade att schimpansen har sålts utomlands uppstod en konflikt som t.o.m. engagerade Sveriges Kung.

I år fyller Ola 30 år, men det är osäkert om han är i livet.

Ett program av Bo Sjökvist. Det gjordes 2017.

Producent Christer Ekbom

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.04
  Ennio Morricone - Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (Titoli stereo mix) - remix
  Album: Indagine Su Un Cittadino Al Di Sopra Di Ogni Sospetto [Extended Edition]
  Bolag: Cinevox
 • 15.28
  Robert Johnson and Punchdrunks - Rabbia Fuori Controllo
  Album: Morte di Seeburg
  Bolag: Fanfar!
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".