Del 4 - Rune Rebne, tränade unga kvinnor i backhoppning, nu i komposition

57 min

Hörde musik av sin idol, tonsättaren Cecilie Ore. Nu är han själv komponist och i Jenteprojektet stöttar han unga kvinnor att söka in till kompositionslinjen på Musikhögskolan i Oslo.

 

Tillfälligheternas spel är en programserie i fem avsnitt. I fjärde programmet besöker Birgitta Tollan Musikhögskolan i Oslo. Medverkar gör tonsättaren, trombonisten och doktoranden Rune Rebne och tre av hans elever: Anna Linh BergGuostė Tamulynaitė och Maia Viken. Vi möter även lektorn Mats Claesson.

Rune Rebne var med i tränarteamet till damlandslaget i backhoppning i Norge. Han startade det sk Jenteprojektet i backhoppning och antalet kvinnliga backhoppare ökade enormt!

En tillfällighet som påverkade Rune Rebnes liv var när han studerade trombon i Stavanger och hörde stycket Porphyre av norska tonsättaren Cecilie Ore. Han blev så berörd att han på fläcken bestämde sig att bli tonsättare och studerade senare komposition vid Norges Musikhögskola i Oslo.

Från backhoppningen tog Rune Rebne med sig idén om ett Jenteprojekt även för kvinnor som vill bli tonsättare. Han lade ut ett upprop på facebook och direkt anmälde sig 50 unga kvinnor till hans undervisning i komposition. Hälften följde hela kursen och nu studerar fler unga kvinnor än någonsin komposition på Norges Musikkhøgskole!

Rune Rebne säger att han med Tjejprojektet vill bryta ”The dead male tradition” inom konstmusiken. Men istället för att kvotera in kvinnor så gör han eleverna duktiga genom förberedande undervisning!

Guostė Tamulynaitė flyttade från Kaunas i Litauen till Oslo för att studera klassiskt piano ända till masternivå. Hon trivdes dock inte som konsertpianist utan ville komponera egen musik. Jenteprojektet blev hennes räddning och nu studerar hon till bachelor i komposition! Speciellt gillar hon att Rune Rebne i Jenteprojektet använde musik av isländska Björk i sin undervisning.

Anna Linh Berg var tidigare pop- och jazzartist. Nu läser hon till bachelor under Rune Rebne och komponerar musik i flyktingfrågan för bl a dörrharpa och elektronik. Genom att sjunga vietnamesisk folkmusik bearbetar hon musikaliskt sina upplevelser av att ha rötter i två kulturer: den i Vietnam och den i Norge, där hon är född.

Anna anser att det är viktigt att endast kvinnor deltager i Jenteprojektet.

-Vi behöver fler kvinnliga tonsättare och vi behöver exponeras för kvinnliga kompositörer som förebilder. I undervisningen på skolan i kompositionsteknik så finns inga kvinnor representerade! Ytterst få kvinnor finns i den stora konstnärliga kanon som tonsättare. Detta är hårresande, säger Anna Linh Berg.

Maia Viken studerar även hon på bachelorprogrammet i komposition med Rune Rebne som lärare. Maia spelar in ljud och komponerar musik på sin hemdator.

- Jag tycker det är fint att kunna arbeta med musiken där jag känner mig mest komfortabel. Då lyssnar jag bättre.

Maia Vikens förebilder är norska tonsättaren Maja Ratkje och svenska ljudkonstnären i Berlin, Hanna Hartman.

Alla tre studenter är överens om att Rune Rebne är en fantastisk kompositionslärare eftersom han utgår från deras egna önskemål vilket stärker deras självtillit. Det väsentliga i hans undervisning är att det blir hög kvalitet på musiken.

- Det är konstigt att vi inte har haft fler kvinnor i kompositionsundervisningen, säger lektorn i musikteori och musikteknologi Mats Claesson. Och när Rune Rebne på ett av våra möten försynt frågade varför vi inte hade några kvinnliga lärare i komposition så fick vi en aha-upplevelse. Det hade vi inte alls tänkt på! Rune Rebne är en ögonöppnare. Vi har nu förändrat intagningskraven så att de även passar de kvinnliga sökanden som är mer experimenterande och friare i sina idéer.

Genom #metoo-uppropen hösten 2017 avslöjades det att en svensk, internationellt verksam, manlig operasångare förgrep sig på kvinnliga sångstudenter bl a på Musikhögskolan i Oslo. Efter det har Musikhögskolan skaffat nya riktlinjer och rutiner för att studenterna skall kunna ”varsla om oönskad sexuell uppmärksamhet”, som det står skrivet.

-För mig är det viktigt i allt arbete med tjejer att vi män förstår gränser eftersom det är en välkänd problematik. Är du lärare eller handledare så är det ditt ansvar, ingen annans. Alla auktoritetspersoner har makt, men här är det tryggt att vara, ni kan lita mig, säger Rune Rebne.

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Rune Rebne - Ooid
  Bit20
  Etikett: HEMERA
 • 18.08
  Cecilie Ore - Porphyre
  Kompositör: Cecilie Ore
 • 18.09
  Rune Rebne Ludvig Elblaus - Bjo2.13
  Kompositör: Rune Rebne Ludvig Elblaus
 • 18.11
  Rune Rebne Ludvig Elblaus - Bjo2.5
  Kompositör: Rune Rebne Ludvig Elblaus
 • 18.12
  Rune Rebne Ludvig Elblaus - Dsdht
  Bente Illevold, Euphonium
 • 18.13
  Ter Jung Sextet - Teu - R
  Album: Hexa
  Bolag: Hemera Music
 • 18.22
  Rune Rebne - Teu-R_1
  Kompositör: Rune Rebne
 • 18.26
  Anna Linh Berg - Heartstrings
  Kompositör: Anna Linh Berg
 • 18.28
  Anna Linh Berg - Tilhørighet
  Kompositör: Anna Linh Berg
 • 18.31
  Anna Linh Berg - Stålskog
  Kompositör: Anna Linh Berg
 • 18.38
  Guoste Tamulynaite - Para
  Kompositör: Guoste Tamulynaite
 • 18.40
  Guoste Tamulynaite - Oiseaux Chantants Pour La Fin Du Temps
  Kompositör: Guoste Tamulynaite
 • 18.44
  Björk Gudmundsdottir - Vertebrae By Vertebrae
  Album: Volta
  Kompositör: Björk Gudmundsdottir
  Bolag: POLYDOR
 • 18.50
  Maia Viken - Krass
  Kompositör: Maia Viken
 • 18.52
  Maia Viken - Morene
  Kompositör: Maia Viken
 • 18.58
  Rune Rebne Ludvig Elblaus - Dsdht
  Bente Illevold, Euphonium
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista