”Musiken – en väg till himlen”

45 min

Musikens kraft förstärker tron och är en naturlig del av mässan. Musiken skapar också identitet, sammanhållning och hjälper trossamfund att bibehålla sin trosinriktning.

Veckans Människor och tro handlar om musik och religion. Till exempel har J.S Bach har kallats den femte evangelisten och hans musik har påverkat många människor i deras tro.

Musikgenren Gospel kan spåras tillbaka till 1600-talets slaveritid i södra USA. Det som för afrikanska slavar var ett sätt att vokalisera spiritualism blev så småningom, i samband med en påtvingad västerländsk kristendom, ett uttryck som bar hoppet om en efterlängtad frihet.

I Stockholm förorten Tensta håller en av Sveriges kanske mest kända gospelkör hus. Tensta Gospel Choir har sedan starten 1996 vuxit till en grupp av människor med olika bakgrund, men med ett gemensamt intresse, gospelmusik. Människor och tro får vara med på en repetition som leds av körledaren Cedwin Sandanam.

Vi får även träffa tonsättaren Kjell Perder. Hans verk har spelats i tjugotalet länder i fyra världsdelar och han har vunnit flera priser. Bland verken finns opera, körverk, kammarmusik och orkestermusik och flera av verken har religiösa och existentiella teman.

I Ghana har musiken en speciella roll när det handlar om religion. Man kan nästan säga att musiken är religion. Människor och tro har mött Voodoo-drottningen och slagverkaren Kristina Aspeqvist som sedan 20-årsåldern rest till Ghana oräkneliga gånger för musiken och för religionen Voodoo. Voodoo (engelska) eller vodou (haitisk kreol) är ett samlingsnamn för en lös grupp animistiska religioner med inslag av förfaders- och andedyrkan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Anne Sofie von Otter - J.S. Bach: St. Matthew Passion, BWV 244 / Part Two - No.47 Aria (Alto): "Erbarme dich, mein Gott"
  Anne Sofie von Otter
  Bach
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.27
  Gidon Kremer - Pärt: Spiegel im Spiegel - performed on Violin and Harp
  Gidon Kremer
  Harp Adagios
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.47
  Anne Sofie von Otter - J.S. Bach: St. Matthew Passion, BWV 244 / Part Two - No.47 Aria (Alto): "Erbarme dich, mein Gott"
  Anne Sofie von Otter
  Bach
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista