De historiska kvinnorna 4/4: Margaret Hamilton – hon flög oss till månen (R)

20 min

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Margaret Hamilton föddes i Indiana USA 1936. Hon pluggade matte och filosofi. 22 år gammal gifte hon sig. Men hon ville göra mer med sitt liv och kom så småningom att utveckla dataprogram för att flyga människan till månen. Det ledde till överraskande tekniska framsteg, och under senare år har hennes insatser uppmärksammats.

Förutom Ada Lovelace, kvinnan som på 1800-talet skrev vad vi kan benämna som det första datorprogrammet, möter vi få kvinnor inom teknikområdet i våra historieböcker.

Men kvinnor alltid ägnat sig åt teknik, om än inte inom de specialiserade utbildningarna eftersom de länge var stängda för kvinnor. Och många gånger är det anhöriga män som sökt patent för uppfinningar av kvinnor, berättar Boel Berner som är historiker och professor emerita i sociologi vid Linköpings universitet.

Programmet är en repris från den 15 november 2017.

Programmet är fjärde delen i serien De historiska kvinnorna.
Del 1 : Hon blev han – och revolutionerade militärsjukvården

Del 2:
Kvinnan som skrev världens första roman

Del 3:
Drottning Ranavalona – tyrann eller hjältinna

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.11
  Official Music Team - LUNE A TICK
  Album: Sonikillage Volume 2
  Bolag: Kovorox Sound
 • 12.13
  The Temptations - My Girl
  Album: Motown #1's
  Bolag: Universal Music
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista