Del 2/3 Det goda åldrandet: Fler friska år – i samhällets tjänst (R)

20 min

Allt fler svenskar kan se fram emot en frisk ålderdom. För både fysiska och kognitiva förmågor hos äldre idag är bättre än hos tidigare generationer. Hur kan samhället ta vara på de friska äldre?

Medellivslängden i Sverige ökar varje år. I början av 1900-talet, när det första pensionssystemet skapades var medellivslängden under 60 år. I dag lever vi i snitt till efter 80.

Vi är också friskare. Dagens 70 åringar är faktiskt ganska lika äldre tiders 50 åringar. Men de individuella skillnaderna är väldigt stora – inom fysiskt krävande yrken blir många utslitna redan innan 65.

I Vetandets värld undersöker vi hur man kan ta vara på den större gruppen äldre i samhället, men utan att ställa orimliga krav på dem som inte orkar.

I programmet medverkar Boo Johansson, professor vid psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, Ingmar Skoog, professor i psykiatri och föreståndare för AgeCap, centrum för åldrande och hälsa i Göteborg, Ewa Wikström, professor i organisation och management vid Handelshögskolan i Göteborg och Kerstin Nilsson, docent vid avdelningen för arbets- och miljömedicin, på Lunds universitet.

Dessutom medverkar pensionären Jan Strömberg och grundskoleläraren Eva-Lena Elfving.

Programmet är en repris från den 15 maj 2018. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Bill Frisell - Probability Cloud
    Album: History, Mystery
    Bolag: Nonesuch
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista