Christer Strömholm – den legendariske fotografen

44 min

Christer Strömholm, som 2018 skulle ha fyllt 100 år, har mer än någon annan påverkat svensk fotografi. Rigmor Ohlsson tecknar ett porträtt med hjälp av fotograferna Anders Petersen och Håkan Elofsson.

Christer Strömholm blev redan under sin livstid en närmast mytisk figur, en man som med råge såg till att leva upp till sin tids mansideal, den knappordige, farlige, hemlighetsfulle mannen som valde äventyr framför familj och trygghet. Full med anekdoter ur ett spännande liv, om sanna eller osanna visste han bara själv.

Myten som skapats om honom bidrog han i högsta grad till själv, menar både Anders Petersen och Håkan Elofsson, två framgångsrika fotografer för vilka Christer har haft en avgörande betydelse när det gäller yrkesval och syn på fotografi. De punkterar också machomyten, den Christer de kände var en betydligt mjukare person med en säregen förmåga att känna in andra människor.

Christer Strömholm var inte purung, utan i fyrtioårsåldern, när han började fotografera på allvar. Framförallt var det genom umgänget med vännerna på Place Blanche i Paris, de franska transvestiterna, som spärrarna släppte och han lärde sig vikten av närvaro och att ta vara på ögonblicket. Det magiska ögonblicket som aldrig kommer igen och som han ofta återkom till när han talade om fotografi.

I tio år, 1962-1972 var Christer Strömholm rektor för fotoskolan i Stockholm, en skola som kom att fostra en hel generation svenska fotografer. En av dem var Anders Petersen som menar att det inte går att nog poängtera Christer Strömholms betydelse för svensk fotokonst.

Även Håkan Elofsson som i flera år jobbade som Christers kopist håller med men påpekar också att det han själv framförallt lärde av honom var konsten att leva.

Ett program av Rigmor Ohlsson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.58
    Bill Frisell - Probability Cloud
    Album: History, Mystery
    Bolag: Nonesuch
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista